Es presenta l’acord del projecte audiovisual ‘Què i com menjar durant el càncer’

img_1738

La Xarxa de Comunicació Local (XAL) -amb la col·laboració de la Fundació Alicia, l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la Universitat de Barcelona (UB)- ha signat un acord que té com a objectiu la producció, l’emissió i la difusió de continguts audiovisuals i accions al territori relacionades amb l’alimentació durant el tractament del càncer de persones adultes.

A l’acte de presentació, el conseller delegat de la XAL, Lluís Garriga, ha destacat “el treball en equip de les institucions implicades” i ha destacat com aquest projecte és “un clar exemple de servei públic”. El director general de la Fundació Alicia, Toni Massanés, ha comentat que “des de Fundació, fa molts anys que investiguen en aquest camp” i “estan contents de sumar esforços amb la seva expertesa”. Per la seva banda, la directora general de l’ICO, la Dra. Candela Calle ha remarcat que “el projecte és un pas més per tal d’apropar la informació nutricional al pacient, reunint diferents experts en el camp de l’assistència, la recerca i, finalment, la comunicació per tal de fer-ho arribar a tota la ciutadania”. “És un èxit de treball de col·laboració entre institucions que reforça la vàlua del nostre país” ha afegit. El Dr. Gabriel Capellá, director de l’IDIBELL, ha posat l’èmfasi en el fet que “retornem al ciutadà el què ha invertit en dos investigadors, pioners en el camp de la nutrició en càncer”. El director de l’IISPV, el Dr. Joan Vendrell ha parlat “dels importants beneficis que té aquest projecte per al pacient i els seus familiars”. Per la Universitat de Barcelona, ha pres la paraula el vicerector de Recerca, el Dr. Domènec Espriu que ha subratllat “la importància de transferir el coneixement des de la Universitat cap a la societat, missió que no és menys important que l’activitat docent o la investigació. Per això, cal fer un esforç per traslladar a la societat tot el que estem creant als nostres laboratoris, centres de recerca i universitats, i necessitem el suport dels mitjans de comunicació, com és la XAL, per poder arribar als ciutadans”.

 

‘Què i com menjar durant el càncer’: un projecte de servei públic i amb el rigor com a eix central

 

Amb la voluntat de fer arribar el material al màxim de persones possible, s’estan realitzant, entre vídeos i podcasts, 100 càpsules en format audiovisual: 32 receptes que volen atenuar els efectes secundaris més comuns que apareixen amb la malaltia; 10 vídeos que ajuden a trencar mites sobre l’alimentació i el càncer; 8 càpsules on dietistes-nutricionistes exposen els principals efectes secundaris que es manifesten durant la malaltia, com ara la pèrdua de gana o la distorsió del gust; 2 càpsules amb consells generals sobre com menjar durant i després de la malaltia; i reportatges en primera persona en què pacients i expacients exposen la seva vivència.

Les càpsules es podran veure i escoltar properament a les televisions i ràdios locals, als mitjans de les institucions signants i per les xarxes socials. També s’activarà el web www.menjardurantelcancer.cat.

 

L’inici del projecte

 

La investigadora de l’IISPV, expacient i especialista en nutrició i salut, Anna Tresserra, va impulsar el projecte ara fa un any. Més enllà de les indicacions dels especialistes, no trobava material audiovisual divulgatiu específic sobre l’alimentació durant la seva malaltia. No sabia què ni com menjar. Així que va contactar amb el seu col·lega de professió Raúl Zamora, investigador sobre càncer de l’IDIBELL, amb qui van decidir proposar una aliança múltiple entre institucions: la Fundació Alicia, el ICO, el IDIBELL, el IISPV, la UB y La Xarxa de Comunicació Local.

Scroll to Top