Gabriel Capellá fa balanç de l’any en la sessió de transparència de l’IDIBELL

img_2576

L’IDIBELL ha celebrat la seva sessió de transparència anual, de la mà del director de la institució, el Dr. Gabriel Capellá. Davant d’una audiència de 170 persones, reunides a la sala d’actes Pau Viladiu de l’Hospital Duran i Reynals, Capellá ha anat desgranant els diversos punts d’un detallat i exhaustiu informe que, de forma resumida, ha fet especial incidència en les  qüestions que aquí destaquem.

La sessió ha començat reflexionant i mostrant dades satisfactòries sobre l’impacte de la investigació i la innovació de l’IDIBELL. Ha destacat la capacitat dels investigadors del centre de desenvolupar recerca de molta qualitat, l’increment dels projectes en l’àmbit de recerca clínica, l’èxit en les principals convocatòries nacionals, i ha destacat els èxits internacionals. Seguidament, el director ha reforçat el compromís de la institució d’incentivar els processos d’internacionalització i de transferència del coneixement al llit del pacient, fent referència a les 5 spin-offs actives i a 3 nous projectes de spin-off que esperem es consolidin durant el 2020; i d’ampliar, també, les activitats de divulgació i formació. El Dr. Capellá ha fet èmfasi a les estructures de suport a la recerca, en concret el suport a la recerca clínica i les plataformes cientificotècniques. Seguidament ha presentat, la nova organització de recerca de la institució: on conviuen els programes de recerca amb accions transversals que s’espera esdevinguin una realitat molt aviat. S’ha destacat l’esforç dels programes de recerca pioners en la coordinació dels mateixos, Oncobell i Neurobell, establint objectius ambiciosos que busquen potenciar el talent, promoure la interacció i la visibilitat dels grups que els estructuren, i ha emplaçat a la resta de programes a seguir la mateixa dinàmica.

Tot allò que afecta la igualtat i les qüestions de gènere han estat tractats d’una forma especialment sensible, ja que l’IDIBELL treballa, des de fa anys, en l’aplicació de polítiques que minimitzin les tisores de gènere i recolzin al màxim el paper de la dona en el sistema de recerca.

El Dr. Capellá ha exposat breument els avanços en l’establiment de la carrera professional investigadora, com a marc referent en el qual es classifiquen els investigadors de la casa i es consoliden els tenure-track. També ha ressaltat les avaluacions de grup que s’espera culminar durant el 2020, així com l’esforç en el marc de professionalització dels IDIBELL seminars, IDIBELL Fellows’ i del programa de formació.

La integració del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona a l’IDIBELL ha estat ressaltada com una excel·lent notícia, que obre un futur fructífer per a la investigació, les col·laboracions entre grups i el posicionament nacional i internacional de la institució.

La marxa dels investigadors del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer ha estat analitzada des de la perspectiva dels aprenentatges fets i millores implementades durant el procés.

Un altre tret destacat és el fet que l’IDIBELL ha passat recentment de forma satisfactòria per tres avaluacions externes, Centres de Recerca de Catalunya (CERCA), Institut de Salut Carlos III, (ISCIII) i Fundació AECC (FCAECC), avaluacions molt intenses que totes elles han aportat una visió crítica externa amb propostes de millora per seguir avançant en l’excel·lència de la Institució. Se suma també la visita anual del Scientific Advisory Board que es va dur a terme al maig, reunió en la que es va aprofundir en la recerca dels programes avaluats durant l’anualitat vigent.

Per altra banda, la posada en marxa de l’aliança IRISCAT, promoguda pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, també ha estat mencionada, perquè ha d’impactar, en un futur proper, en l’estratègia de recerca, en la RRI i en la gestió dels recursos humans dels centres de recerca en salut que la conformen, d’entre els quals hi figura l’IDIBELL.

Per encarar la recta final de la sessió, Gabriel Capellá ha fet un repàs a les activitats de divulgació científica de l’IDIBELL, tot fent una menció especial a la jornada de portes obertes Sinergia, que va tenir lloc, per primera vegada, aquest passat mes de novembre. També ha destacat els actes i accions de celebració del 15è aniversari de l’IDIBELL, que han permès, entre d’altres, visualitzar casos d’èxit en recerca que marquen la història del centre. Un esdeveniment, el de l’aniversari, que es clourà aquest proper divendres, amb la celebració del Concert de Nadal de L’Hospitalet i l’IDIBELL. Les darreres paraules del director han servit per anunciar que, per al proper any, s’està preparant una nova edició de la campanya de mecenatge i comunicació “Salvem vides”, dedicada a buscar fons i a donar visibilitat al programa de recerca en neurociències Neurobell.

Scroll to Top