Un major consum de refrescos ensucrats s’associa a un augment de la mortalitat

pexels-photo-1282273

Un major consum de begudes tipus refresc, tant les que tenen sucre com les endolcides artificialment, s’associa amb un augment del risc de mort. Aquesta és la conclusió que destaca un estudi basat en la població de prop de 452.000 persones d’ambdós sexes i repartits en 10 països europeus i on hi ha participat investigadors de l’equip de Nutrició i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).

 

Beure dos o més gots al dia (en comparació amb menys d’un got al mes) de refrescos endolcits amb sucre o endolcits artificialment s’ha associat amb un major risc de mort per totes les causes. Addicionalment es va trobar un risc més elevat de mort per malalties circulatòries associades a consumir dos o més gots al dia de begudes refrescants i un major risc de mort per malalties digestives associades a beure’n un o més d’un got al dia. Per altra banda no es va observar cap associació entre el consum de begudes refrescants i la mortalitat per càncer.

 

Aquests són els principals resultats de l’anàlisi de dades de l’estudi EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), corresponents a un seguiment de 16 anys, període en el que es van produir 41.693 morts. El consum de begudes refrescants es va recollir en qüestionaris de dieta durant el període 1992-2000. L’estudi inclou participants de Dinamarca, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Països Baixos, Noruega, Suècia, el Regne Unit i l’Estat espanyol. A Espanya l’estudi EPIC inclou participants d’Astúries, Guipúscoa, Navarra, Múrcia i Granada, amb la coordinació de l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

 

Els autors de l’estudi suggereixen que les troballes donen suport a iniciatives de salut pública per limitar el consum de refrescos
 

Scroll to Top