La dieta inflamatòria correlaciona amb el risc de patir càncer colorectal

obon_1_-_cut

•    L’estudi engloba informació de 12 províncies espanyoles diferents

 

 

Investigadors del programa de Mecanismes Moleculars i Teràpia Experimental en Oncologia (Oncobell) de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), juntament amb l’Instituto de Investigación Sanitaria Biodonostia (IIS Biodonostia), entre altres, han publicat a Nutrients els resultats d’un estudi multicèntric que  correlaciona la dieta inflamatòria i la dieta antioxidant amb el risc de patir càncer colorectal i càncer de mama. La investigació compta amb la Dra. Mireia Obón-Santacana de l’IDIBELL-ICO com a primera autora, i l’han liderat la Dra. Pilar Amiano, investigadora a l’IIS Biodonostia, i el Dr. Víctor Moreno, cap del grup de càncer colorectal del IDIBELL. Els tres investigadors pertanyen, també al Centro de Investigación Biomédica en Red de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP). Part de l’estudi s’ha pogut realitzar gràcies al finançament de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

 

 

“Hem observat una associació entre el risc de càncer colorectal i el potencial inflamatori de la dieta. És a dir, que els participants que segueixen una dieta inflamatòria tenen gairebé el doble de risc de desenvolupar càncer colorectal, que és el quart més freqüent mundialment”, explica la Dra. Mireia Obón. “En canvi, no hem apreciat un augment significatiu del risc en càncer de mama. Per això, caldrà dur a terme més estudis per comprovar si realment hi ha alguna correlació amb altres factors”, afegeix. 

 

 

Una dieta inflamatòria es caracteritza generalment pel consum de carbohidrats refinats, carn vermella i processada, i greixos saturats o trans. En una dieta antioxidant predomina el consum de verdures, llegums, fruites i fruits secs.  “En aquest estudi ens hem volgut centrar en el paper de la dieta, i concretament en el seu potencial inflamatori i la seva capacitat antioxidant, ja que hi ha evidència que tant la inflamació crònica com l’estrès oxidatiu influeixen en el desenvolupament d’aquests dos tipus de càncer”, comenta el Dr. Víctor Moreno, també membre de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB).

 

 

“Tenir una dieta proinflamatòria i prooxidant és un factor de risc molt important en càncer de còlon. La part positiva és que es tracta d’un factor modificable i que, per tant, es pot canviar”, diu la Dra. Obón. “Així doncs, per prevenir aquests tipus de càncers, és molt important seguir les recomanacions dels organismes oficials i agències internacionals. Cal orientar els nostres hàbits alimentaris cap a una dieta Mediterrània, rica en fruites i verdures, fruits secs, cereals integrals i olis saludables, com l’oli d’oliva, i allunyar-nos d’una alimentació més proinflamatòria”, argumenta.

 

 

Finalment, el que proposa la investigadora IDIBELL-ICO és “implementar estratègies d’educació nutricional amb l’ajut de professionals de la nutrició i de la salut, per tal de seguir les recomanacions dietètiques i que la població pugui canviar els seus hàbits”.

 

 

Per a l’estudi, els científics han analitzat específicament la població espanyola amb l’Índex Inflamatori Dietètic (DII) i la Capacitat Antioxidant No-Enzimàtica (NEAC), que són dues eines útils i validades per estimar el potencial inflamatori i el potencial antioxidant de la dieta. Per dur a terme l’estudi, s’ha inclòs 1852 casos de càncer colorectal i 1567 casos de càncer de mama, juntament amb 3447 i 1487 casos control, respectivament. L’estudi està basat en dades de 12 províncies espanyoles.

Scroll to Top