Es posa en marxa el nou Programa de Medicina Regenerativa de Catalunya

6a77b3e1-e004-4789-af11-a09529091da3

El nou Programa de Translació Clínica de Medicina Regenerativa de Catalunya (P-CMR[C]), engegat pel Centre de Medicina Regenerativa (CMR[B]) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), s’ha presentat oficialment aquest matí a les seves noves instal·lacions, ubicades a l’Hospital Duran i Reynals. L’acte ha estat presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat d’Alba Vergés, consellera de Salut, i Núria Marín, alcaldessa de L’Hospitalet.

 

Un programa transversal per accelerar la recerca translacional en medicina regenerativa

El P-CMR[C] neix amb la missió de desenvolupar recerca de frontera en medicina regenerativa basada en la utilització de cèl·lules mare pluripotents. La seva creació, aprovada en acord de Govern el 2015, vol capitalitzar la posició del CMR[B] com a agent aglutinador de la recerca en cèl·lules mare de Catalunya, i alhora catalitzar la translació clínica de la investigació en medicina regenerativa.

La direcció d’aquest nou programa l’assumeix el Dr. Ángel Raya, actual director del CMR[B]. El programa inclou una co-direcció clínica que recau en el Dr. Antoni Bayés-Genís, investigador clínic a l’Institut Germans Trias i Pujol, que ajudarà a consolidar l’orientació transversal del programa i enfortir la translació de la recerca a la pràctica clínica.

“El P-CMR[C] té una missió única, accelerar la translació d’estratègies en medicina regenerativa, i una vocació dual: impulsar recerca bàsica d’excel·lència i esdevenir agent aglutinador dels esforços per arribar a la clínica” ha destacat el Dr. Raya.  La recerca del P-CMR[C] s’enfocarà principalment en els àmbits de la insuficiència cardíaca, les malalties neurodegeneratives, les malalties hematològiques no malignes i la degeneració macular associada a l’edat.

 

Una aposta ferma i continuada del Govern de la Generalitat i el Departament de Salut 

El president Torra ha reafirmat el suport del govern al nou P-CMR[C], una iniciativa que ve de lluny. “Hem de ser capaços de posar els fonaments d’una nova revolució del coneixement, i per això apostem per la recerca catalana”.  “L’impacte de la recerca en la vida de les persones és un repte de país” expressava també la consellera de Salut Alba Vergés, que ha destacat el caràcter “accelerador” del nou programa. Per la seva banda, el Dr. Gabriel Capellá, director de l’IDIBELL, ha subratllat el “bon encaix de la medicina regenerativa en l’IDIBELL i el Campus de Bellvitge”, complementant la intervenció de l’alcadessa Núria Marín que ha emmarcat el nou programa dins el projecte del microcluster biomèdic com a exemple del “model de creixement sostenible que prioritzi els ciutadans i ciutadanes” que segueix la ciutat.

Els assistents a l’acte de presentació han visitat les instal·lacions del P-CMR[C], que s’ubiquen dins de l’Hospital Duran i Reynals en el marc de l’IDIBELL. Els serveis cientificotècnics del CMR[B] i el Banc de Cèl·lules Mare de Barcelona (BCL-B), node català del Banc Nacional de Cèl·lules Mare (BNCL), també formen part del nou programa.

Per acollir el P-CMR[C], l’IDIBELL ha dut a terme una remodelació dels seus espais. El projecte ha estat finançat des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i amb el cofinançament competitiu de FEDER (ECO/1823/2015/ 2015 FEDER/S-19).

 

Xarxa col·laborativa de recerca en teràpies avançades a Catalunya

La posada en marxa del P-CMR[C] permetrà crear entre 4 i 6 nous grups de recerca que desenvoluparan la seva activitat a les noves instal·lacions. Alhora, donat el caràcter transversal del programa, aquest també associarà grups de recerca pertanyents a d’altres institucions que treballen en el camp de la Medicina Regenerativa a Catalunya.

En aquest sentit, una primera acció transversal del P-CMR[C] serà fer una crida d’expressions d’interès per projectes col·laboratius en medicina regenerativa a Catalunya. L’objectiu que es persegueix és identificar aquells actors rellevants en l’àmbit de la recerca del P-CMR[C] per tal d’establir fins a deu equips que tinguin l’interès de desenvolupar un projecte conjunt en medicina regenerativa en els propers anys.

 

Projecte amb el cofinançament de:

 

Scroll to Top