Investigadors de l’IDIBELL descobreixen una nova leucodistròfia infantil i la seva cura potencial

np1_-_degs1_pujol

El grup de Malalties Neurometabòliques de IDIBELL i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malaties Rares (CIBERER) liderat per la doctora Aurora Pujol, professora ICREA, ha descobert una nova malaltia infantil que afecta la substància blanca del cervell (mielina) donant lloc a una discapacitat greu i la mort en alguns casos.

 

El gen que causa la malaltia es diu DEGS1 i ha estat identificat mitjançant la seqüenciació de l’exoma complet (WES) de 19 pacients a nivell mundial, incloent la Xina, l’Iran, el Marroc, Estats Units i França. “La ràpida recopilació de casos d’aquesta malaltia ultrarara ha estat possible gràcies a la col·laboració amb els centres de referència per a leucodistròfies de França (Dra. Odile Boespflug-Tanguy) i de Baltimore (Dr. Ali Fatemi), així com a la plataforma d’intercanvi d’informació genòmica GeneMatcher”, comenta la Dra. Pujol.

 

DEGS1 és un enzim del metabolisme de lípids encarregat de transformar dihidroceramides en ceramides en un centre neuràlgic per al funcionament cerebral. De fet, els defectes en altres enzims propers de la mateixa via provoquen altres malalties rares com la malaltia de Krabbe o la leucodistròfia metacromàtica, que també afecten la mielina.

 

Al laboratori de la Dra. Cristina Pujades (UPF, Barcelona), els investigadors van generar un model de peix zebra deficient en DEGS1, que va presentar dificultats locomotores, pèrdua de cèl·lules formadores de mielina (oligodendròcits) i desequilibris en la via de les ceramides. Aquests defectes es van corregir amb fingolimod, un fàrmac emprat per l’esclerosi múltiple que modula aquesta via metabòlica. “Aquests resultats faciliten el camí per a la seva transferència a assajos clínics, il·lustrant l’impacte transformador de la genòmica clínica i funcional en la seqüència del diagnòstic al tractament”, afegeix la Dra. Pujol. “O dit d’unaltra manera, mostren la importancia d’integrar el laboratori de genética clínica amb el funcional per arrivar com abans millor a potencials sol.lucions terapèutiques. En malalties neurològiques progressives és important optimitzar els tempos; la genòmica és una eina poderosa i cost-efectiva que està millorant el coneixement cientific i la pràctica clínica”, conclou.

 

La investigació ha estat publicada a la revista d’alt impacte Journal of Clinical Investigation i ha estat finançada per La Marató de TV3, l’Institut de Salut Carlos III (FIS), la Fundació Hesperia, el CIBER de Malalties Rares (CIBERER) i ELA-Espanya. La Dra Pujol lidera la unitat CIBERER O-759.

 

Scroll to Top