L’IDIBELL i L’Hospital de Bellvitge desenvolupen un tractament per guanyar la batalla a les infeccions hospitalàries sense l’ús d’antibiòtics

rafael_manez

La resistència dels bacteris als antibiòtics és un dels problemes més importants als quals s’enfronta la salut pública a nivell mundial. El continu creixement de les infeccions causades per aquests microbis pot causar més de 10 milions de morts anuals l’any 2050, com succeïa a l’era preantibiòtica.

La majoria d’aquestes infeccions s’adquireixen dins dels hospitals, per la qual cosa, a més, grans èxits de la medicina com ara els trasplantaments o la immunoteràpia contra el càncer poden perillar per elles. El problema és especialment urgent a les UCIs. El 70% dels pacients ingressats més de 7 dies desenvolupen una infecció i reben tractaments antibiòtics, amb uns costos de milers de milions per als sistemes de salut a nivell mundial.

Investigadors de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han desenvolupat uns glicopolímers que permeten eliminar anticossos que s’uneixen als bacteris Gram-negatius sense causar-los cap mal. Aquests anticossos (anomenats bloquejants) són utilitzats pels bacteris com a escut.

Si s’eliminen els anticossos bloquejants, s’elimina l’escut i els anticossos amb capacitat de matar els bacteris poden actuar de forma immediata. Això representa un gran avantatge dels glicopolímers comparat amb altres teràpies com ara les vacunes, que necessiten de diverses setmanes per poder generar una immunitat protectora.

El nou tractament, que pot tenir un important impacte sanitari i econòmic per als sistemes de salut, ha estat patentat internacionalment. A començaments del 2018 es va crear l’empresa spin-off de l’IDIBELL RemAb Therapeutics (https://remabtx.com; @RemAb_Tx), que està actualment executant els procediments preclínics amb les autoritats regulatòries i una ronda d’inversió, amb l’objectiu d’iniciar els primers assajos clínics dels glicoconjugats en humans a principis de l’any 2020.

Scroll to Top