Un consum moderat d’ous és compatible amb una dieta saludable

egg-food-forks-17609

La prestigiosa revista internacional ‘European Journal of Nutrition’ ha publicat un estudi que demostra que el consum moderat d’ous -fins a un ou al dia o set ous per setmana no comporta efectes negatius en la salut ni té relació directa amb la supervivència. Aquesta és la principal conclusió a la que ha arribat un equip d’investigadors encapçalat per l’investigador del grup de Nutrició i Càncer de l’IDIBELL, Raúl Zamora-Ros, i que ha comptat amb la col·laboració de cinc prestigiosos centres més d’Epidemiologia i Salut Pública d’arreu de l’Estat liderats per cap de la Unitat de Nutrició i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Antoni Agudo. Aquest estudi ha rebut el premi d’investigació del 2016 de l’Institut d’Estudis de l’Ou i ha estat portat a terme de forma independent per l’equip d’investigació durant els següents dos anys.

“Aquest estudi permet recomanar a la població general el consum moderat d’ous, fins a un ou al dia, dins d’una dieta variada i saludable, com podria ser la dieta mediterrània”, explica el Dr. Zamora-Ros. “No hem pogut investigar consums superiors; no obstant, seria interessant poder repetir l’estudi en altres poblacions i fer un meta-anàlisi amb tota l’evidència que hi ha fins ara, per confirmar els nostres resultats”, afegeix.

Un estudi amb més de 40.000 participants d’arreu de l’Estat

Aquest estudi s’ha portat a terme en la cohort EPIC-Espanya (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study) de més de 40.000 homes i dones amb edats compreses entre 29 i 69 anys, provinents de les províncies d’Astúries, Granada, Guipúscoa, Murcia i Navarra, reclutades entre els anys 1992 i 1996 i seguides fins a 2011-2013 depenent de cada centre.Tots els participants de l’estudi eren persones sanes, majoritàriament donants de sang, i van donar el seu consentiment per a participar en aquest estudi. Per altra banda, els investigadors van poder obtenir, posteriorment, la data i causa de la mort dels participants difunts durant el seguiment gràcies a l’Institut Nacional d’Estadística. Pel que fa al consum d’ous de cada participant es va estimar gràcies a un qüestionari de dieta realitzada durant una entrevista personal a l’inici de l’estudi. 

 

Un estudi de 18 anys d’evolució

Durant els 18 anys de seguiment de l’estudi, es van poder observar 3.561 defuncions de les quals 1.694 van ser a causa de càncer, 761 de malalties cardiovasculars i 870 a causa d’altres factors. El consum mitjà d’ous dels participants en l’estudi va ser al voltant de mig ou diari (22 grams/dia en dones i 31 grams/dia en homes), considerant que un ou estàndard pesa aproximadament 50 grams (la seva porció comestible). El percentatge de participants que no consumien ous va ser només del 5% i el percentatge dels que menjaven més d’un ou al dia (50 grams/dia) va ser menor al 10%. És per aquest motiu que, el consum d’ous per part d’aqueta població va ser moderat i els resultats no poden ser extrapolats a consums superiors. En aquest estudi no es va observar cap diferencia significativa en la supervivència total -ni per càncer ni per malaltia cardiovascular- entre els consumidors més elevats d’ou (≥30 i ≥43 grams/dia en dones i homes respectivament). 

 

“En properes fases d’estudi, no obstant, seria interessant investigar l’associació entre elconsum d’ou i el risc de patir malalties neurodegeneratives, com el Parkinson o l’Alzheimer, ja que els nostres resultats suggereixen una possible associació protectora amb la mortalitat deguda a aquestes malalties”, comenta el Dr. Zamora-Ros.

Scroll to Top