400.000 dòlars contra el càncer de pròstata

alvaro-aytes

L’investigador Álvaro Aytés, cap del grup de recerca en càncer de pròstata de l’IDIBELL-ICO (Programa Contra la Resistència al Càncer – ProCURE, Oncobell), ha rebut un ajut “Idea Development Award”, per valor de 400.000$, del Programa d’investigació mèdica (CDMRP) del Departament de Defensa dels Estats Units (DoD). Aquest guardó finançarà un projecte de recerca innovador sobre el càncer de pròstata que vol entendre per què les cèl·lules de càncer de pròstata són resistents als tractaments estàndard i identificar nous objectius terapèutics.

 

Malgrat avenços impressionants assolits en els darrers anys, el càncer de pròstata continua sent el càncer més diagnosticat i la tercera causa més important de mortalitat relacionada amb el càncer entre els homes als EUA. Afortunadament, la seqüenciació del genoma per a la medicina personalitzada està evolucionant ràpidament. “Avui, tenim una imatge precisa del panorama de mutacions associades al càncer de pròstata; el repte és identificar les veritables mutacions responsables i els “talons d’Aquil·les” que sorgeixen durant la progressió de la malaltia i que poden considerar-se vulnerabilitats”, explica el Dr. Álvaro Aytés.

 

Les dades preliminars obtingudes per l’equip del doctor Aytés assenyalaven una nova diana potencial (anomenada NSD2) com a teràpia en càncer de pròstata; ara, el projecte finançat pel DoD té com per objectiu validar aquesta diana molecular utilitzant sofisticats models de càncer de pròstata en ratolins genèticament modificats aproximacions de biologia computacional i eines d’edició del genoma. “Volem entendre també la biologia subjacent que explica com aquesta nova diana afavoreix l’agressivitat del càncer de pròstata i si pot ser explotada com a biomarcador de predicció”, afegeix el Dr. Aytés.

 

“Creiem fermament que aquest projecte pot proporcionar les dades preclíniques necessàries per moure immediatament fàrmacs contra aquestes dianes a assaigs clínics”, afirma l’investigador IDIBELL-ICO. En aquest sentit, l’estreta col·laboració del grup de recerca amb col·lectius de pacients com The Prostate Net, UsToo o la Fundació Movember, i el destacat grup de col·laboradors implicats en el projecte asseguren que els resultats i descobriments es traduiran a l’àmbit clínic un cop assolits.

 

La missió del Programa d’investigació mèdica del congrés dels EUA i el Programa de Recerca sobre Càncer de Pròstata (PCRP) del DoD és finançar recerca innovadora que condueixi a convertir el càncer de pròstata en una malaltia no mortal i a millorar el benestar dels homes que pateixen la malaltia. De forma específica, la PCRP busca promoure estudis translacionals amb rellevància clínica a curt termini.

 

Aquest premi és un reconeixement a l’estratègia científica de l’ICO i de l’IDIBELL, que el 2016 va reclutar al doctor Aytés des de la Columbia Medical University of New York per liderar el laboratori de Recerca contra el Càncer de Pròstata en el Programa Contra la Resistència Terapèutica del Càncer (ProCURE), dins del marc del recentment creat programa Oncobell. El Dr. Aytés ha rebut premis de l’Associació Europea de Recerca en Urologia, així com de l’Institut Nacional de Salut, entre d’altres.
 

Scroll to Top