Pedalejant per l’esclerosi múltiple

20180828_yelamos_moya_horizontal-lr

De Reus a Puertollano – 665 quilòmetres – en 29 hores i mitja. Aquest és el balanç del repte esportiu i solidari del José María Moya, familiar d’una pacient amb esclerosi múltiple. Aquest ciutadà anònim va decidir emprendre un repte ciclista els passats dies 7 i 8 de setembre de 2018 per recaptar fons per a la investigació d’aquesta malaltia a l’IDIBELL i difondre, en la mesura del possible, la problemàtica dels pacients que la pateixen.

 

Els fons recaptats per en José Maria, que ha consumit més de 12200 calories en el transcurs del seu repte, es destinaran al grup de recerca en Esclerosi Múltiple de l’IDIBELL, dirigit pel doctor Sergio Martínez Yélamos, que s’integra en el Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge. La Unitat d’Esclerosi Múltiple (UEM) de la Gerència Territorial Metropolitana Sud (GTMS) és una unitat interdisciplinar que es troba integrada en la primera xarxa assistencial per a l’esclerosi múltiple de tot Espanya ( “EMxarxa”), al costat de les unitats d’esclerosi múltiple de tres hospitals del sud de Catalunya.

 

La recerca clínica té un paper molt rellevant dins la UEM. Com a centre de referència, la UEM participa en els assajos clínics més rellevants que s’estan desenvolupant actualment tant a nivell nacional com internacional, oferint la possibilitat de participació a tots aquells pacients que són atesos per la nostra xarxa hospitalària. Paral·lelament, la investigació de marcadors biològics d’activitat, resposta al tractament i pronòstic és una de les seves principals línies de recerca.  El seguiment clínic dels pacients mitjançant la base de dades clínica d’àmbit europeu EDMUS (European Database for Multiple Sclerosis) permet també el desenvolupament d’estudis epidemiològics i de resultats en salut de l’EM.

 

L’Esclerosi Múltiple és una malaltia neurològica, desmielinitzant i crònica, que constitueix la segona causa de discapacitat en la població jove. Actualment s’estima l’existència de més 45.000 persones amb esclerosi múltiple a l’estat espanyol i encara que existeixen múltiples tractaments per modificar l’evolució de la malaltia, l’esclerosi múltiple no té una cura definitiva, i no es coneixen amb precisió totes les causes que la produeixen. És per aquests motius que cal destinar esforços i recursos a mantenir i incentivar la recerca bàsica i aplicada en aquest camp de la medicina.

 

Scroll to Top