Sopar d’hora s’associa amb menys risc de càncers de mama i de pròstata

beach-hat-cactus-plant-delicious-1034940

Les persones que sopen d’hora o van a dormir almenys dues hores després del sopar tenen un 20% menys de risc de patir càncers de mama i de pròstata, respecte les que se’n van a dormir immediatament després del darrer àpat. És la principal conclusió d’una recerca de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa”, que per primera vegada ha analitzat la relació dels horaris dels àpats i del son amb el risc de càncer en persones. En l’estudi hi han participat dos investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO-Hospitalet): el Dr. Victor Moreno i la Dra. Laura Costas.

Fins ara, els estudis realitzats en persones sobre alimentació i càncer s’havien concentrat en els patrons de la dieta. S’havia analitzat, per exemple, si les persones mengen carn vermella, fruites o verdures, o bé s’establien relacions amb la quantitat d’aliments i l’obesitat. Tot i això, no s’havia tingut en compte altres factors que envolten un acte tan quotidià com el menjar: les hores d’ingesta i les activitats que es duen a terme abans i després. L’evidència recent en estudis experimentals indica que els horaris de menjar són importants i mostra que fer-ho en hores tardanes afecta la salut.

L’objectiu d’aquest estudi, publicat a la revista International Journal of Cancer, va ser avaluar si els horaris de menjars i de son podrien estar relacionats amb el risc de patir càncers de mama i pròstata – dos dels càncers més comuns a nivell mundial i que més es relacionen amb el treball nocturn i la disrupció circadiària o l’alteració del nostre rellotge biològic. Per a això, es van tenir en compte els hàbits de vida i el cronotip de cada persona, un atribut individual relacionat amb la preferència per les activitats diürnes o nocturnes.

En el marc del projecte MCC-Spain, es van avaluar dades de 621 casos de càncer de pròstata i 1.205 de mama, i de 872 homes i 1.321 dones seleccionats a l’atzar en centres de salut primària. Les i els participants eren procedents de diferents punts d’Espanya. L’anàlisi es va realitzar a partir de les dades recollides en entrevistes sobre els horaris de menjar, son i cronotip i un qüestionari sobre hàbits d’alimentació i compliment de les recomanacions de prevenció del càncer.

“El nostre estudi conclou que seguir patrons diürns d’alimentació s’associa amb menys risc de càncer”, explica Manolis Kogevinas, investigador d’ISGlobal i primer autor de la publicació. Per Kogevinas, aquests resultats “subratllen la importància de tenir en compte el ritme circadià en els estudis sobre dieta i càncer”.

A més, apunta l’investigador, en el cas de confirmar-se els resultats, “aquests tindran implicacions en les recomanacions sobre la prevenció del càncer, que actualment no tenen en compte els horaris dels àpats”. “Això tindria especial repercussió en cultures com les del sud d’Europa, on es sopa tard”, afegeix.

Dora Romaguera, investigadora d’ISGlobal i última autora de la publicació, considera que “cal fer més estudis en persones per conèixer el perquè d’aquests resultats, però tot apunta que l’hora d’anar a dormir afecta la nostra capacitat de metabolitzar el menjar”.

L’evidència científica actual en animals mostra que l’horari de les ingestes d’aliments té “implicacions profundes en el metabolisme dels aliments i en la salut”, explica Romaguera.

 

Referència

Manolis Kogevinas, Ana Espinosa, Adela Castelló, Inés Gómez-Acebo, Marcela Guevara, Vicente Martin, Pilar Amiano, Juan Alguacil, Rosana Peiro, Victor Moreno, Laura Costas, Guillermo Fernández-Tardón, Jose Juan Jimenez, Rafael Marcos-Gragera, Beatriz Perez-Gomez, Javier Llorca, Conchi Moreno-Iribas, Tania Fernández-Villa, Madalen Oribe, Nuria Aragones, Kyriaki Papantoniou, Marina Pollán, Gemma Castano-Vinyals, Dora Romaguera. Effect of mistimed eating patterns on breast and prostate cancer risk (MCC-Spain study). Int J Cancer. June 2018

Scroll to Top