Nou tractament combinat mostra resultats prometedors en carcinoma hepatocel·lular

img_20180626_125320_1

Investigadors del grup de Metabolisme i Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), liderats per la Dra. Sara Kozma, han presentat un nou tractament combinat potencial per al carcinoma hepatocel·lular (HCC), la segona causa de mortalitat per càncer a tot el món. La combinació d’inhibidors de mTOR amb l’inhibidor mitocondrial fenformina ha mostrat resultats positius en cèl·lules de HCC in vitro, donant lloc a un sorprenent augment en la supervivència global dels ratolins portadors de tumors, d’acord amb l’estudi recentment publicat a Clinical Cancer Research.

“Les opcions terapèutiques actualment disponibles pel HCC són molt limitades i se n’obtenen resultats pobres, fet que ens porta a buscar nous enfocaments terapèutics”, explica la Dra. Kozma, darrera autora de l’article. “Els inhibidors de la via de mTOR ja s’havien explorat com a tractament alternatiu, atès que aquesta via està hiperactivada en la majoria dels HCC, però van mostrar poca eficàcia clínica. No obstant això, d’acord amb dades recents que suggereixen que els inhibidors de mTOR poden promoure la supervivència de les cèl·lules canceroses perquè mantenen l’oxidació mitocondrial i/o l’autofàgia, ens vam proposar examinar el seu ús combinat amb bloquejadors de l’activitat mitocondrial”, afegeix.

En el seu estudi, els investigadors del programa Oncobell mostren que el tractament de les cèl·lules de HCC in vitro amb fenformina, un inhibidor del complex mitocondrial I, promou un canvi metabòlic cap a la glucòlisi, la disfunció mitocondrial i la fragmentació. “Aquests canvis sensibilitzen els tumors hepàtics ortotòpics en ratolins a la doble inhibició de mTOR, fet que millora la supervivència general dels ratolins portadors de tumors”, explica la Dra. Sonia Veiga, primera autora del treball publicat a Clinical Cancer Research.

“Coneixent la recent aprovació de la fenformina en un assaig clínic per al melanoma, serà emocionant explorar aquest tractament clínicament en HCC”, diu la Dra. Kozma. Segons la Dra. Veiga, els propers passos inclouran provar aquesta combinació en mostres humanes, gràcies a la col·laboració amb l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia, i comparar els resultats obtinguts amb els dels tractaments actuals per al HCC.

Scroll to Top