Nou fàrmac epigenètic contra el Limfoma de les Cèl•lules del Mantell

limfoma_cells

Un nou estudi del grup del doctor Manel Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC) de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Investigador ICREA i catedràtic de Genètica de la Universitat de Barcelona, ​​presenta un fàrmac epigenètic capaç de frenar el creixement de les cèl·lules de limfoma de les cèl·lules del mantell (MCL), un càncer caracteritzat pel seu comportament agressiu, el seu diagnòstic tardà amb afectació de diferents òrgans i el seu origen a partir dels limfòcits B. Els resultats de la recerca, publicats a la revista Haematologica, l’òrgan d’expressió de la Societat Europa d’Hematologia (EHA), responen a la necessitat mèdica de descobrir nous medicaments per incrementar la supervivència a llarg termini en aquesta malaltia.

 

“El nostre laboratori està interessat en trobar nous compostos amb activitat epigenètica i efecte antitumoral. Col·laborant amb químics orgànics i l’empresa Quimatryx vam obtenir una molècula que actua inhibint el gen HDAC6, una proteïna que modifica químicament altra proteïnes mitjançant l’acetilació.” comenta el Manel Esteller, autor principal de l’estudi. La investigació també s’ha realitzat amb la col·laboració clínica dels Serveis d’Hematologia de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) a l’Hospitalet i Badalona, ​​així com de l’Institut Josep Carreras (IJC).

 

“Estudiant diversos tipus de càncer, ens vam adonar que l’eficàcia de la nova molècula era màxima per a aquest tipus de limfoma. Aquest efecte beneficiós es va observar en cèl·lules cultivades, estudis murins i cèl·lules extretes de pacients. A més, la substància és molt específica pel que fa a la seva diana d’acció, amb aparent poca toxicitat per a cèl·lules sanes del mateix pacient, com serien els limfòcits de tipus T”, afegeix l’investigador de l’IDIBELL sobre la recerca a Haematologica.

 

Un 12% del càncer en la població mundial es deriva de de les cèl·lules de la sang, ja sigui una leucèmia, un limfoma o un mieloma, diagnosticant un pacient nou cada dos minuts. Encara que alguns d’aquests processos oncològics hematològics són curables, per a d’altres no existeixen tractaments prou eficaços. “El que ens alegra especialment en aquest cas és que es comenci a plantejar el possible ús del fàrmac en assaigs clínics per al proper any”, conclou Esteller.

Scroll to Top