Èxit del primer assaig clínic amb un antagonista CXCR4 en pacients amb càncer de mama metastàtic HER2-negatiu

1200px-hospital_duran_i_reynals

Les investigadores Sonia Pernas i Marta Gil-Martín, del programa de recerca Oncobell (Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) – Institut Català d’Oncologia (ICO)) condueixen a l’ICO el primer assaig clínic que prova amb èxit un nou tipus de fàrmac – un antagonista de CXCR4 – en pacients amb cáncer de mama metastàtic HER2-negatiu. En base als resultats d’aquest estudi, publicats a la prestigiosa revista The Lancet Oncology, la Food and Drug Administration d’Estats Units ha atorgat la designació “Fast track” a aquesta nova teràpia immuno-oncològica, fet que podrà acelerar-ne el desenvolupament.

“Estem davant del primer assaig que investiga aquest tipus de teràpia  en pacients amb càncer de mama metastàsic”, explica la Dra. Sonia Pernas, primera autora de l’estudi.  En aquest assaig, fase 1, els investigadors estableixen que la combinació de balixafortida – antagonista del receptor CXCR4 – i eribulina té un perfil de seguretat favorable, similar al de cada fàrmac utilitzat per separat.

 

Pel que fa a l’activitat antitumoral, els resultats de l’estudi mostren el gran potencial d’aquest fàrmac en combinació amb eribulina (amb un 63% de benefici clinic, incloent un 38% de respostes objectives en pacients previament tractades amb entre 1 i 3 línies de quimioterapia), com a nova opció terapèutica per pacients afectades amb càncer de mama metastàtic avançat. És per aquest motiu que la Food and Drug Administration nord-americana ha atorgat a la combinació la designació Fast-track per accelerar-ne la revisió i poder cobrir el més aviat possible aquesta necessitat mèdica no satisfeta. 

L’assaig, desenvolupat en 11 centres arreu d’Espanya i Estats Units, ha comptat amb 56 participants. “En aquest sentit, cal remarcar el paper de l’ICO , ja que ha estat el centre on s’han inclòs mes pacients”, comenta la Dra. Pernas.

CXCR4 és un receptor que juga un paper crític en el creixement, la supervivència, l’angiogènesi i la metàstasi de tumors; se sap que una elevada expressió de CXCR4 correlaciona amb el comportament metastàtic agressiu de les cèl·lules canceroses i un mal pronòstic. La balixafortida és l’únic antagonista de CXCR4 actualment en desenvolupament com a tractament pel càncer de mama.

 

Referència de l’article

Pernas, Sonia et al. Balixafortide plus eribulin in HER2-negative metastatic breast cancer: a phase 1, single-arm, dose-escalation trial. The Lancet Oncology , Volume 19 , Issue 6 , 812 – 824. doi: 10.1016/S1470-2045(18)30147-5.

Scroll to Top