El consorci europeu IT-LIVER amplia el coneixement del paper del TGF-beta en càncer de fetge

grup_isabel_fabregat_2016_2

El treball del grup de recerca en TGF-beta i càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) en el context del consorci IT-LIVER (Inhibiting TGF-beta in liver diseases), una acció europea col·laborativa coordinada per la Dra. Isabel Fabregat, ha donat lloc a tres noves publicacions d’impacte que amplien el coneixement sobre els mecanismes moleculars associats a la citoquina TGF-beta en càncer de fetge.

El consorci IT-LIVER ha proporcionat un programa de formació en recerca multidisciplinar i interesectorial dirigit a joves investigadors per tal de preparar-los per liderar la recerca en malalties hepàtiques cròniques i el descobriment de fàrmacs a Europa. En aquest sentit, cal destacar el treball de la investigadora de l’IDIBELL Jitka Soukupova, finançada per aquest projecte, que lidera dos dels tres articles publicats pel grup en els darrers mesos.

El primer dels articles liderat per la Dra. Soukupova, publicat a Scientific Reports, analitza el perfil metabòlic de cèl·lules de carcinoma hepatocel·lular (HCC) que mostren diferències en els nivells d’expressió de la citoquina TGF-beta; el treball proposa un nou paper protumorigènic  d’aquesta citoquina en connexió amb la seva capacitat de regular el metabolisme de les cèl·lules tumorals i generar un fenotip més invasiu. La recerca ha estat desenvolupada en col·laboració amb els grups de Gianluigi Giannelli (IRCCS S. De Bellis, Bari, Itàlia), membre del consorci, Antonio Zorzano (IRB-UB,  CIBERDEM) i José Carlos Perales (IDIBELL-UB).

L’altre article, publicat per Oncotarget, explora els mecanismes moleculars darrere l’acció combinada dels fàrmacs sorafenib i reminostat en el tractament de l’HCC, demostrant com el reminostat contribueix a sensibilitzar les cèl·lules a l’acció de sorafenib, ya que contrarresta el fenotip mesenquimàtic induït per la producció de TGF-beta en aquestes cèl·lules. En aquest cas, el treball sorgeix fruit de la col·laboració amb la empresa 4SC AC (Múnic, Alemanya), en paral·lel al consorci IT-LIVER.

D’altra banda, la col·laboració amb els grups de Steven Dooley (Universitat de Heidelberg), i Teresa Serrano i Emilio Ramos (IDIBELL-HUB), també membres del consorci, ha donat lloc al tercer estudi, liderat per Joaquim Moreno-Càceres y Daniel Caballero-Díaz i publicat a Cell Death and Disease. En aquest cas, s’ha estudiat la relació entre els nivells de la proteína de membrana Caveolina-1 (CAV1) i la resposta de TGF-beta, que juga un paper dual en càncer: a l’inici de la patologia, actua com a supressor de tumors, però en estats avançats en pot promoure la progressió tumoral. L’article proposa CAV1 com a biomarcador potencial de cara a estratificar els pacients d’HCC, ja que l’expressió de CAV1 estaria relacionada amb l’acció protumorigènica del TGF-beta i l’adequació d’utilitzar inhibidors d’aquesta via a nivell terapèutic.

El consorci IT-Liver, que ha possibilitat la recerca, és una xarxa de formació inicial europea Marie Curie (ITN) liderada des de l’IDIBELL. La cap del grup de recerca en TGF-beta i Càncer de l’IDIBELL (programa Oncobell), Isabel Fabregat, és la coordinadora del projecte en què participen vuit institucions acadèmiques d’investigació i quatre socis industrials procedents de sis països europeus.

Durant els últims 5 anys, IT-Liver ha creat un programa combinat d’investigació i capacitació per a investigadors, amb l’objectiu de conèixer millor els mecanismes moleculars de la malaltia hepàtica en què participa el TGF-beta, a més de proporcionar una comprensió profunda de la biologia molecular de les cèl·lules del fetge i millorar també les competències en activitats de transferència de tecnologia (per exemple, gestió de propietat intel·lectual, valorització i emprenedoria).

Per saber més sobre IT-LIVER, podeu consultar la web (http://www.it-liver.eu/) i el  vídeo del projecte.

Scroll to Top