Àlex Vaquero rep 200.000 euros de Worldwide Cancer Research per entendre l’origen del càncer

avaquerophoto2

El doctor Àlex Vaquero, líder del grup de recerca en biologia de la cromatina de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), ha rebut un dels prestigiosos ajuts de l’organització Worldwide Cancer Research per valor de 200.000 euros. L’import servirà per finançar un nou projecte d’aquest grup de recerca bàsica centrat en l’estudi dels mecanismes de formació de tumors.

 

El projecte liderat pel Dr. Vaquero, titulat “Dissecting the specific contribution of Sirtuin ADP-ribosyltransferase and deacetylase activities in tumorigenesis” (Disseccionant la contribució específica de la sirtuina ADP-ribosiltransferasa i la deacetilasa en la tumorigènesi), tindrà una durada de 36 mesos a partir d’aquest mes de febrer. La recerca busca entendre el pes que un grup específic de proteïnes, anomenades sirtuines, té en el desenvolupament del càncer per tal de proposar millores en el tractament d’aquesta malaltia.

 

Les sirtuines són enzims implicats en la resposta cel·lular a l’estrès. Determinades condicions d’estrès són molt rellevants, ja que s’han demostrat que contribueixen al desenvolupament de tumors. No obstant, el rol de les sirtuines és complex, fet que es deu, en part, al fet que algunes sirtuines mostren dues activitats enzimàtiques diferents, en certs casos oposades. L’equip del Dr. Vaquero vol entendre aquesta diversitat enzimàtica i la contribució específica de cadascuna d’aquestes activitats al paper de les sirtuines en el càncer.

 

“L’ajut financer rebut servirà principalment per a contractar un investigador post-doctoral que es dedicarà en exclusiva a aquest projecte”, comenta el Dr. Vaquero. Enguany, la convocatòria d’ajudes ha rebut 750 propostes, de les quals només una vintena (un 3%) han estat seleccionades, incloent el projecte del grup IDIBELL.

 

La Worldwide Cancer Research (antiga AICR) és una organització benèfica que finança la recerca de qualsevol tipus de càncer a nivell internacional a través d’una convocatòria d’ajudes anual de gran prestigi. L’objectiu d’aquesta organització és reclutar el millor talent investigador d’arreu del món per desenvolupar tractaments contra el càncer millors i més efectius.

Scroll to Top