El projecte europeu EU-TRAIN per a millorar els resultats en transplantament de ronyó rep més de sis milions d’euros

20171218_Bestard_EUTRAIN

Europa aposta per la recerca en transplantaments. Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) – Hospital Universitari de Belllvitge (HUB), liderats pel Dr. Oriol Bestard, han rebut més de 750.000€ com a socis del projecte europeu EU-TRAIN, coordinat per l’INSERM i participat per dotze socis als què la Comissió Europea ha atorgat més de 6.640.000€ en total. El projecte, que s’emmarca dins el repte “Nous conceptes en l’estratificació de pacients” del programa de treball Horitzó 2020 i és de caire traslacional, compta amb la participació directa de l’equip de la unitat de trasplantament renal del Servei de Nefrologia del HUB.

El rebuig crònic representa actualment la principal causa de fracàs en transplantaments a nivell mundial, amb conseqüències immediates per als pacients en termes de mortalitat, morbiditat i costos per a la societat.

No obstant, a dia d’avui no es disposa de sistemes d’avaluació robusts per a fer diagnòstics precisos i estratificar els riscs, aspectes clau en aquest camp. Per tal de donar resposta a aquesta necessitat, el projecte EU-TRAIN té l’objectiu ambiciós però realista d’oferir als clínics eines innovadores i accessibles per a la predicció precoç dels riscos individuals de rebuig del trasplantament, per personalitzar el maneig clínic i el tractament per tal de millorar els resultats.

El projecte s’inicia aquest mes de gener i tindrà una durada de cinc anys. “Tot fent ús de les darreres tecnologies en immunologia, expressió gènica i la recerca de biomarcadors, EU-TRAIN vol arribar a desenvolupar un sistema de diagnòstic i estratificació del risc en transplantament de ronyó que combini dades clíniques, histològiques i biològiques, anomenat EU-TRACER”, explica el doctor Oriol Bestard. La validació del sistema es realitzarà a través de dos estudis, incloent un assaig clínic multicèntric randomitzat.

El projecte europeu EU-TRAIN uneix els centres referents en trasplantament renal dins d’una xarxa europea operativa amb 12 socis. Ara, tots ells volen portar la recerca del laboratori al pacient amb el desenvolupament de productes en col·laboració amb tres socis industrials i la participació de la societat científica europea de trasplantament (ESOT). “Volem definir un nou model o estàndard en atenció clínica en transplantaments”, afegeix Bestard. El projecte compta amb gran potencial per a la seva implementació a gran escala i a d’altres centres d’Europa.

Scroll to Top