Noves estratègies epigenòmiques en la gestió clínica del càncer d’origen desconegut

20170707_Esteller_EPICUP

La creació del test epigenètic EPICUP® ha permès en el darrer any descobrir quin tipus de tumor primari ha produït la metàstasi en pacients de Càncer d’Origen Desconegut (COD, o en les seves sigles en anglès, CUP – Cancer of Unknown Primary). Avui, un article publicat a Nature Reviews Clinical Oncology pel Dr. Manel Esteller, coordinador del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Investigador ICREA i Professor de Genètica de la Universitat de Barcelona, ​​explica com s’està implantant aquesta prova en la pràctica clínica i els nous avenços que es poden derivar-se’n.

“Només en un 30% de casos de metàstasi d’origen desconegut dels mètodes tradicionals permeten detectar el tumor primari on aquesta s’ha originat. Alguns mètodes moleculars permeten augmentar aquest percentatge, però solen ser cars i fan servir la molècula d’ARN (àcid ribonucleic) que és molt fràgil i sol trencar-se amb facilitat en les mostres disponibles en els serveis d’anatomia patològica dels hospitals”, comenta el Dr. Manel Esteller.

“El test EPICUP®, en canvi, es basa en la molècula d’ADN, que és molt estable, i permet l’enviament des de l’hospital on es troba el pacient fins al laboratori d’anàlisi de forma senzilla. Els resultats es poden obtenir en una semana”, afegeix l’investigador.

El Càncer d’Origen Desconegut (COD) representa el 10% dels tumors humans en què es detecta la metàstasi, però no és possible localitzar el tumor primari malgrat es duguin a terme diverses proves exploratòries. Com que es desconeix de quin tipus de tumor es tracta, la supervivència d’aquests pacients és molt curta; la implementació del test EPICUP® permetrà desenvolupar tractaments més específics en el futur, d’acord amb els resultats exposats a Nature Reviews Clinical Oncology: “Fan falta assajos prospectius per determinar com aquests pacients amb CUP, ara correctament diagnosticats, es poden beneficiar de tractaments més específics i menys agressius per a la seva malaltia”, conclou el Dr. Esteller.

Scroll to Top