Obtenen els epigenomes complets dels tumors més freqüents

20170606_Esteller_Metilome

Un equip d’investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) ha aconseguit caracteritzar els epigenomes complets dels tumors més freqüents, entre ells els de càncer de còlon, pulmó i mama. El seu treball, publicat a Oncogene, ha estat dirigit pel Dr. Manel Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL, investigador ICREA i Professor de Genètica de la Universitat de Barcelona, i suposa un avenç important en l’estudi de l’origen i la progressió d’aquests tumors.

“L’anàlisi realitzada ha permès obtenir una primera mirada sense esbiaixar de tot el metiloma de les cèl·lules tumorals en tumors sòlids”, explica el Dr. Manel Esteller, líder de l’estudi. “No només hem comprovat que molts gens anticàncer veuen frenada la seva activitat de manera específica en els òrgans afectats per un càncer, sinó que també hem demostrat que hi ha altres alteracions en regions cromosòmiques llunyanes que afecten aquests òrgans, ja que en el món tridimensional de les cèl·lules aquestes seqüències es troben en posicions relatives molt pròximes”.

És conegut que els gens inhibidors de tumors perden la seva funció protectora si se’ls afegeix una determinada modificació química (“epi-genètica”, per sobre del gen). La principal modificació sol ser un senyal de “stop” anomenada metilació de l’ADN. El genoma humà posseeix 28 milions de punts candidats a ser regulats per aquesta modificació, però les tècniques més usades només permeten estudiar 1 milió de punts. L’estudi de l’IDIBELL supera aquesta barrera.

Paral·lelament, la recerca desenvolupada mostra que de vegades hi ha fragments d’ADN llargs en els quals tots els gens veïns pateixen alteracions de la senyal química, com si fossin blocs alterats a l’uníson de manera epigenètica.

“Només hem obert la primera tapa d’aquesta caixa”, apunta el Dr. Esteller. “Totes les dades obtingudes en l’estudi són ara accessibles de manera pública i permetran nous anàlisis bioinformàtics que segur ens proporcionaran més pistes sobre l’origen i progressió d’aquests tumors”.

Scroll to Top