L’IDIBELL lidera una nova Xarxa europea de Formació Innovadora

20170530_Munoz_ITN

Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) lideraran el projecte pan-europeu Targeting the metabolism-immune system connections in Cancer (META-CAN), una xarxa de formació innovadora (ITN) finançada per la Comissió Europea que permetrà contractar i formar a quinze estudiants de doctorat en metabolisme, immunitat i càncer durant tres anys. La Dra Cristina Muñoz-Pinedo, cap del grup de recerca en mort cel·lular a l’IDIBELL, serà la coordinadora del programa, on també participa com a investigador supervisor el Dr. Òscar Martínez-Tirado, líder del grup de recerca en sarcoma de l’institut.

“La coordinació d’una ITN ofereix una visió de conjunt en un tema d’ interès actual, a banda d’ajudar a potenciar la visibilitat de la institució en àmbits europeus”, explica la Dra. Muñoz-Pinedo. “Els investigadors supervisors tenim l’oportunitat d’incorporar a personal jove amb altes competències als nostres grups de recerca i iniciar o enfortir la relació amb entitats privades. D’altra banda, els joves investigadors contractats a través d’aquesta xarxa podran gaudir d’una formació d’alt nivell que els permetrà progressar en la seva carrera”, afegeix el Dr. Martínez-Tirado.

A nivell de recerca, el projecte vol aprofundir en els canvis metabòlics en els tumors i els seus efectes. Els investigadors intentaran esbrinar de quina manera la disponibilitat de nutrients i oxigen condiciona la interacció entre cèl·lules tumorals i sistema immunitari, i com aquesta comunicació és o pot ser controlada per oncogens, reguladors metabòlics o potencials tractaments dirigits. “Entendre com el metabolisme afecta les cèl·lules tumorals i la resposta immunitària ens obrirà una oportunitat d’intervenció terapèutica a nivell de desenvolupament de nous fàrmacs i biomarcadors de diagnòstic”, explica la Dra. Muñoz-Pinedo.

La ITN META-CAN agrupa a 10 centres de recerca o empreses del sector biomèdic provinents de 6 països (Espanya, França, Països Baixos, Bèlgica, Israel i Àustria), a banda d’una extensa xarxa de col·laboradors. Després dels quatre anys de durada del programa, s’espera que els 15 participants contractats siguin capaços de navegar fàcilment entre els sectors acadèmic, clínic i industrial per tal d’afavorir la conversió de troballes de recerca en aplicacions comercials i clíniques.

La convocatòria d’ajudes per a l’establiment d’ITN, emmarcada dins les ajudes Marie Sklodowska-Curie, és molt competitiva, amb una taxa d’èxit del 7% i la dificultat afegida que comporta preparar una única proposta a partir de la contribució dels diferents socis participants. Ofereix sous molt competitius als estudiants de doctorat que permet contractar i afavoreix moltíssim la seva mobilitat, no només entre països sinó també entre sectors, posant-los en contacte amb investigadors, metges i empresaris farmacèutics de prestigi mundial.

Scroll to Top