CaixaImpulse finança un projecte IDIBELL en infeccions hospitalàries

Barcelona Barcelones 12 12 2016  Economia  Jordi Portabella director del Area d Investigacio i Coneixement de la Fundacio Bancaria La Caixa  Carlos Trenchs director general de Caixa Capital Risc han presentado hoy en el Palau Macaya  junto a los investigadores los 20 proyectos seleccionados dentro del programa Caixaimpulse ideado para la creacion de empresas biotecnologicas  FOTO DANNY CAMINAL

Un innovador projecte sobre prevenció d’infeccions hospitalàries desenvolupat a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) ha estat seleccionat per Caixaimpulse, el primer programa integral a Espanya per a la creació d’empreses de biotecnologia, per rebre un suport financer de fins a 70.000 euros, així com un programa de formació i assessorament d’experts. El projecte, liderat pel Dr. Rafael Máñez, té com a objectiu establir un nou tractament per prevenir les infeccions nosocomials, que millorarà la supervivència del pacient juntament amb la reducció de les estades hospitalàries i els costos associats.

S’estima que les infeccions hospitalàries o nocosomiales són una de les principals causes de mortalitat tant a Europa com als Estats Units, afectant al 10% dels pacients ingressats. Els bacteris gram-negatives representen la gran majoria de les infeccions, i s’associen amb condicions clíniques severes com ara sèpsia i xoc sèptic.

L’amplificació dependent d’anticossos (ADA) de la infecció es dona quan anticossos no neutralitzants preexistents s’uneixen a un patogen, facilitant la infecció en lloc d’amortiguar-la. L’enfocament novedós i únic desenvolupat pel grup de recerca del Dr. Máñez pretén augmentar la immunitat en aquests pacients mitjançant la desactivació d’anticossos no neutralitzants amb glicoconjugats, potenciant així els anticossos neutralitzants. Aquest esgotament selectiu d’anticossos d’ADA per glicoconjugats millorarà l’activitat bactericida en sèrum i previndrà la mortalitat en infeccions Gram-negatives experimentals.

L’ús de glicoconjugats per estimular la immunitat és un enfocament únic tant pel seu mecanisme d’acció com pel seu efecte, i podria convertir-se en una teràpia molt eficaç per combatre infeccions per Gram-negatius. La possibilitat d’augmentar la immunitat simplement esgotant els anticossos no neutralitzants representa una innovació radical com a enfocament terapèutic que també podria ser utilitzada en altres infeccions i càncer.

Segons l’informe Innovation Union Scoreboard 2016 (IUS), Espanya compta amb infraestructures d’avantguarda, centres de recerca i professionals de primer nivell. No obstant això, ocupa el lloc 21 a la Unió Europea (UE) eninnovación.

Per ajudar a canviar aquesta realitat, Obra Social “la Caixa” i Caixa Capital Risc llançar CaixaImpulse, que utilitza la seva experiència en els camps d’investigació, creació, desenvolupament i inversió en empreses en fase inicial per a un objectiu comú: la transferència de resultats de investigació a la societat.

Jordi Portabella, director de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària “la Caixa”, i Carlos Trenchs, conseller delegat de Caixa Capital Risc, van presentar ahir totes les propostes innovadores seleccionades. Dels 73 projectes inicialment presentats, un comitè d’experts ha elegit els 20 finalistes, 3 dels quals pertanyen al camp de les ciències de la vida, mentre que 17 pertanyen a les ciències mèdiques i al sector sanitari.

Scroll to Top