La investigadora Marta Díez-Ferrer, premiada per un estudi de millora de la representació 3D de l’arbre traqueobronquial

20161102_DiezFerrer_AABIP_0

La investigadora predoctoral Marta Díez-Ferrer, del grup de recerca en Pneumologia de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL),

ha estat guardonada amb el 3er premi a la millor recerca original per la comunicació “Positive airway pressure-enhaced CT to improve virtual bronchoscopic navigation”, presentada al congrés de l’American Association of Bronchology and Interventional Pulmonology (AABIP). Aquest congrés va tenir lloc a Los Angeles els dies 23 al 26 d’octubre i va reunir als experts dels Estats Units i de Canadà.

La comunicació presentada per Díez-Ferrer posa les bases per a millorar la representació 3D , també coneguda com a segmentació, de l’arbre traqueobronquial. En l’actualitat, més de 1/3 dels casos la representació 3D de l’arbre traqueobronquial no és adequada i els navegadors no poden donar el suport necessari. Sense una adequada segmentació, la broncoscòpia virtual no permet una navegació fiable fins al nòdul pulmonar perifèric. L’estudi demostra que, si es modifiquen les pressions en la via aèria durant la adquisició d’una tomografia computada mitjançant un equip de CPAP (continuous positive airway pressure), com el que s’empra pel tractament de les apnees obstructives durant el son, s’observa un increment significatiu de la segmentació dels bronquis més perifèrics.

Aquest estudi pilot positiu és el punt de partida de l’estudi de validació clínica que s’acaba d’iniciar i que espera reduir en més de la meitat els casos de segmentació inapropiada.

Les dades presentades són el fruit de la col·laboració amb l’equip de la Prof. Debora Gil del Centre de Visió per Computador (UAB), el Servei de Radiologia (Dra. Elena Carreño i Dr. Pablo Naval) i diverses Unitats del Servei de Pneumologia (Dr. Jordi Dorca), com la Unitat Funcional de Pulmó (Dra. Susana Padrones i Dra. Samantha Aso), Unitat de Proves Funcionals Respiratòries (Dra. Vanesa Vicens) i la Unitat d’Endoscòpia Respiratòria (Dra. Noelia Cubero, Dra. Rosa López Lisbona i Dr. Antoni Rosell). Aquest investigació forma part del projecte de la Marató de TV3 “Diagnosis of pulmonary nodules by confocal endomicroscopy in the screening programs for lung cancer

dirigit per l’investigador de l’IDIBELL Dr. Antoni Rosell.

Scroll to Top