Manel Esteller, Josep Baselga i Joan Massagué reben el XXVIII Premi Internacional Catalunya de mans del President Puigdemont

20161026_esteller_PremiIntCat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va lliurar ahir al vespre el XXVIII Premi Internacional Catalunya

als doctors Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué,

«per la seva tasca revolucionària, especialment en la recerca oncològica, amb la qual han contribuït significativament a l’avenç de la biomedicina mundial». Els guardons es concedeixen anualment a persones que han contribuït amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.

Manel Esteller, que és Premi Nacional de Recerca 2015, és professor del Departament de Ciències Fisiològiques de la Universitat de Barcelona. Director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de

l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), és un expert de prestigi internacional en l’estudi de la metilació (modificació bioquímica de l’ADN) com a mecanisme alterador dels gens supressors dels tumors humans, i centra la seva recerca a estudiar les modificacions epigenètiques i el desenvolupament de nous medicaments epigenètics per tractar el càncer. Esteller també ha estat distingit amb el Premi Rei Jaume I de recerca bàsica (2013), el XX Premi Severo Ochoa de Recerca Biomèdica (2013), el Premi Vanguardia de la Ciència (2014) o la Medalla Josep Trueta al mèrit sanitari (2015), entre altres reconeixements.

Durant l’acte de lliurament, que va tenir lloc en el decurs d’una cerimònia solemne al Saló de Sant Jordi Palau de la Generalitat, també van intervenir els tres guardonats.

El doctor Baselga s’ha referit als nous tractaments immunològics que, ha explicat “continuaran revolucionant les teràpies contra el càncer”. Per la seva banda, el doctor Esteller ha posat en valor que des de Catalunya “es tingui en compte la recerca, que es reconegui la investigació com un valor destacat d’un país”. I el doctor Massagué ha fet esment dels deu principis, que sostenen l’edifici de la ciència, als quals ha comparat amb un 4 de 10 del món casteller.

Després de felicitar els tres guardonats i agrair-los la seva tasca, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assenyalat que els tres científics

“representen els valors i les virtuts que calen per esdevenir una referència mundial en el camp d’estudi que sigui, en aquest cas, la recerca oncològica”. I ha afegit que tots tres

“van sortir fora de Catalunya a investigar, a formar-se, a descobrir, en definitiva a fer món”, i han esdevingut representants dels valors com “imaginació, atreviment, esforç, treball, perseverança, tenacitat i coratge”.

El Premi Internacional Catalunya, creat per la Generalitat el 1989, es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. L’any passat va ser guardonada amb el Premi l’antropòloga i primatòloga britànica Jane Goodall.

En aquesta edició del Premi Internacional Catalunya, hi han concorregut un total de 138 candidatures provinents de 57 països, presentades per 246 institucions i pels mateixos membres del jurat.

Scroll to Top