El llinatge del virus del papil•loma humà que causa càncer es va originar per la transmissió sexual dels neandertals

ville_portrait_2

Un estudi recent dirigit per Ville Pimenoff de l’Institut Català d’Oncologia/IDIBELL i Ignacio Bravo del Centre Nacional d’Investigacions Científiques de França (CNRS) s’ha descobert que un llinatge particular del virus del papil·loma, associat amb el càncer anogenital, és molt probable que s’originés a través de la transmissió sexual des dels neandertals-denisovans arcaics als humans moderns. En aquest estudi ha estat publicat a 30 de setembre a la revista Journal of Molecular Biology and Evolution (DOI: 10.1093 / molbev / msw214).

Estudis anteriors mostren que quasi totes les persones amb ascendència euroasiàtica tenen una petita proporció d’ADN neandertal en ells –fins un 5% del genoma humà- i ara s’ha fet evident que els éssers humans van heretar dels neandertals una mica més del que s’esperava: concretament, la infecció del papil·loma virus per

transmissió sexual.

Un grup d’uns 40 virus del papil·loma humà (VPH) són les infeccions més comuns de transmissió sexual, i pràcticament totes les persones presenten aquestes infeccions per VPH en algun moment de la seva vida fins que desapareixen de forma natural per mitjà del sistema immune. Tan mateix, en el cas de la infecció persistent per VPH, especialment la soca 16 (HPV16), la infecció sovint condueix al càncer de coll d’úter, vulva, vagina, penis o anus.

Amb la reconstrucció de l’ascendència, la temporització de l’arbre evolutiu del HPV16 amb un detall mai vist, i mitjançant la comparativa de les històries evolutives del HPV16 amb la dels éssers humans, s’ha trobat un nou patró.

Ara, els investigadors han generat una evidència convincent de que el HPV16 va codivergir amb els humans arcaics i moderns – només per ser repoblat en una data molt posterior a través del seu contacte amb els neandertals-Denisovans – desafiant el supòsit de que el HPV16 va coevolucionar únicament amb els humans moderns. Durant l’evolució del HPV16, les variants A i B/C/D van codivergir amb els humans arcaics i moderns respectivament. Quan les poblacions d’humans moderns varen sortir d’Àfrica i van mantenir relacions sexuals amb els neandertals i els Denisovans es van infectar per la variant HPV16A que havia evolucionat amb els humans arcaics. Posteriorment, aquesta variant ha prosperat i s’ha estès entre els humans moderns.

El Dr. Ville Pimenoff, primer autor de l’estudi, conclou: “Per a nosaltres, els resultats suggereixen, a més a més, que els nostres avantpassats no només varen creuar-se en gran mesura amb els neandertals, sinó també que l’evolució de patògens com el VPH16 pot prendre direccions sorprenents, tal com la transmissió sexual dels humans arcaics als moderns. Però a diferència del passat, avui dia tenim preservatius i vacunes per protegir contra aquestes infeccions. Per tant, valorem positivament que el nostre estudi hagi estat àmpliament difós en els mitjans de comunicació, i esperem que els lectors adquireixin un major coneixement sobre les vacunes disponibles contra el VPH i el seu paper en la prevenció del càncer.”

Scroll to Top