La inhibició terapèutica de la via RANK redueix la recurrència del càncer de mama

4.0.4

Investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), liderats per la Dra. Eva González-Suárez, han demostrat que la inhibició farmacològica i genètica de la via de senyalització de RANK / RANKL condueix a una reducció significativa de recidives i metàstasi de càncer de mama en un model animal de ratolí. Les seves troballes, publicades a Cancer Research, suggereixen que els inhibidors RANK, que s’utilitzen actualment en els pacients amb osteoporosi i metàstasi òssia, poden tenir potencial per al tractament no quirúrgic del càncer de mama.

Les cèl·lules precursores de càncer o cèl·lules mare cancerígenes (CMC) expressen alts nivells de la proteïna RANK. “De fet, la mortalitat en el càncer de mama es deu principalment a les CMC supervivents a tractaments, que són responsables de la recurrència del tumor i la metàstasi”, explica la Dra. González-Suárez. “Altres estudis d’aquest i altres grups de recerca havien demostrat que la inhibició de la via de RANK podria prevenir el càncer de mama, però fins ara ningú havia demostrat el potencial dels inhibidors de la via de RANK en el tractament de la malaltia.” En el seu darrer treball, els investigadors demostren que la inhibició de la via de senyalització RANK / RANKL podria emprar-se potencialment com a nova teràpia en càncer de mama; en paraules de la investigadora de l’IDIBELL, “aquesta inhibició no redueix el creixement del tumor, però en promou la diferenciació, cosa que redueix la població de CMC i dificulta la metàstasi, millorant el pronòstic.”

En condicions normals, el parell de proteïnes del metabolisme ossi RANK / RANKL actua com a traductor de la informació proporcionada per hormones sexuals com la progesterona i envia una senyal que estimula el desenvolupament de la glàndula mamària. Això es dóna en totes les dones durant l’embaràs i durant el cicle menstrual, però si la via de senyalització es desregula, les cèl·lules mamàries comencen a dividir-se i multiplicar-se i no moren quan ho haurien de fer, el que dóna lloc al càncer de mama.

La troballa publicada a Cancer Research és considerada com un gran avenç perquè els inhibidors de la via de senyalització RANK ja estan aprovats per a ús clínic. De fet, aquest tipus d’inhibidors s’utilitzen actualment per tractar l’osteoporosi i en la prevenció d’esdeveniments relacionats amb l’esquelet en pacients que pateixen de metàstasis òssies a causa dels tumors. “Com aquests experiments preclínics suggereixen, atès que la via de RANKL / RANK juga un paper important en el desenvolupament del càncer de mama primari, els inhibidors podrien servir com una diana potencial per a la prevenció i el tractament de càncer de mama”, conclou la investigadora.

Scroll to Top