Regular els lípids de les membranes neuronals podria ser clau en les malalties d’Alzheimer i Parkinson

Un estudi publicat a la prestigiosa revista Scientific Reports, del grup Nature, ha demostrat, per primera vegada, usant eines computacionals, que els lípids poliinsaturats poden alterar la velocitat d’unió de dos tipus de receptors involucrats en algunes malalties del sistema nerviós. Els investigadors de la UB Francisco Ciruela i Maricel Gómez-Soler (Facultat de Medicina i IDIBELL), i Joan Carles Domingo i Begoña Cordobilla (Facultat de Biologia) participen en aquest estudi, que ha estat liderat per investigadors del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i de la Universitat Pompeu Fabra, juntament amb investigadors de la Universitat de Tampere (Finlàndia).

Mitjançant simulacions moleculars d’última generació, que vindrien a ser com «microscopis computacionals», els investigadors han demostrat que una disminució de lípids poliinsaturats en les membranes neuronals, com passa en els malalts de Parkinson o Alzheimer, afecta directament la velocitat d’unió dels receptors de dopamina i adenosina. Aquests receptors formen part de la família dels receptors acoblats a la proteïna G (GPCR), localitzats en la membrana cel·lular i encarregats de transmetre senyals a l’interior de la cèl·lula. Fins ara, diferents estudis havien demostrat que el perfil lipídic cerebral de persones amb malalties com l’Alzheimer i el Parkinson és molt diferent del de persones sanes. Aquests estudis mostraven que els nivells d’un àcid gras poliinsaturat present en les membranes neuronals són considerablement més baixos en el cervell dels individus malalts. Els investigadors creuen que aquesta diferència en la composició lipídica de les membranes podria alterar la forma en què certes proteïnes interactuen entre elles, com en el cas dels receptors GPCR.

Aquests resultats permetran, en un futur, iniciar noves vies d’intervenció terapèutica per regular la unió d’aquests receptors, bé a través de la composició dels lípids de la membrana o bé dissenyant nous lípids que tinguin un efecte modulador en aquesta velocitat d’unió.

Scroll to Top