Manel Esteller, líder mundial en epigenètica del càncer i investigador de l’IDIBELL, rep el Premi Nacional de Recerca 2015

20160510_Premiats

El Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació han guardonat Manel Esteller, investigador de l’IDIBELL, amb el Premi Nacional de Recerca 2015. Esteller és professor ICREA, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, cap del Grup d’Epigenètica del Càncer d’aquest centre i professor de Genètica del Departament de Ciències Fisiològiques II

de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. Esteller ha portat a terme una recerca pionera i de lideratge internacional en epigenètica (l’estudi dels canvis heretables en la funció dels gens, derivats de factors externs o ambientals no relacionats amb la seqüència de l’ADN) com a factor clau en el desenvolupament del càncer. La seva tasca ha estat decisiva en l’estudi de la metilació com a mecanisme alterador dels gens supressors dels tumors humans. Actualment, el guardonat centra les seves investigacions en l’establiment dels mapes epigenòmics de cèl·lules normals i transformades, l’estudi de les modificacions epigenètiques i el desenvolupament de nous medicaments epigenètics per a tractar el càncer.

El Premi Nacional de Recerca, dotat amb 40.000 euros, reconeix l’investigador que hagi contribuït recentment i de manera significativa internacionalment a l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals.

Manel Esteller es va llicenciar en Medicina i Cirurgia a la Universitat de Barcelona, i es va doctorar a la mateixa Universitat amb una tesi sobre genètica molecular del carcinoma de l’endometri. És autor de més de quatre-cents articles en l’àmbit de les ciències mèdiques, membre de nombroses societats científiques internacionals i crític de diverses revistes científiques. També ha rebut diverses distincions, com ara el Premi Rei Jaume I de recerca bàsica (2013), el XX Premi Severo Ochoa de Recerca Biomèdica (2013), el Premi Vanguardia de la Ciència (2014) o la Medalla Josep Trueta al mèrit sanitari (2015).

Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Frank Koppens, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). S’ha adjudicat també el Premi Nacional de Comunicació Científica al programa ‘Quèquicom’, de Televisió de Catalunya; el Premi Nacional de Mecenatge Científic a la Fundació Catalunya-La Pedrera; i el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I a la Fundació Alícia.

Scroll to Top