En pacients amb hiperparatiroïdisme post-trasplantament renal és més efectiva la cirurgia que el tractament farmacològic

jmgrinyo_grup

Un estudi liderat per investigadors del grup de Nefrologia de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), ha comparat els resultats de la cirurgia amb el tractament farmacològic en pacients amb hiperparatiroïdisme terciari, és a dir, després d’un trasplantament renal. Els resultats del treball s’han publicat a la revista de més impacte en Nefrologia, Journal of the American Society of Nephrology.

Es tracta el primer assaig clínic que compara aquest dos tractaments per aquesta malaltia i ha estat finançat per Instituto de Salud Carlos III dintre de la convocatòria de Projectes d’Investigació Clínica Independent.

El 50% dels pacients amb un trasplantament de ronyó presenten hiperparatiroïdisme terciari. Aquesta complicació implica un excés de calci, hipercalcèmia provocant empitjorament cardiovascular, pèrdua de densitat òssia, i empitjora la supervivència de l’òrgan trasplantat L’estudi s’ha realitzat en 30 pacients. A la meitat se’ls ha extret la glàndula paratiroides i a l’altra meitat se’ls ha tractat amb la medicació habitual.

Els investigadors han observat que la cirurgia controla totalment la hipercalcèmia, normalitza la secreció de la parathormona (PTH) i millora la densitat òsea. Mentre que el tractament només controla l’excés de calci en un 67% dels casos, no té cap efecte sobre la PTH i tot i que alenteix el descens de la densitat òssia no frena el procés.

L’investigador principal de l’estudi, Josep Maria Cruzado, ha explicat que “si es compta amb un equip de cirurgia amb experiència en aquest tipus d’operació, la nostra recomanació en aquests casos és operar perquè resulta positiu tant des del punt vista d’eficàcia, doncs la cirurgia és un tractament curatiu, com des del punt de vista econòmic: el cost de la cirurgia equival a 14 mesos de tractament, i el medicament s’ha de prendre de forma crònica i no es pot interrompre”.

Els resultats d’aquest estudi poder modificar la pràctica clínica de l’hiperparatiroïdisme terciari. Cruzado ha explicat també que es tracta d’una cirurgia mínimament invasiva i que implica només un dia d’ingrés hospitalari.

Aquest estudi ha estat coordinat per Josep M Cruzado del Servei de Nefrologia i Pablo Moreno del Servei de Cirurgia de l’HUB i a més en aquest treball han col·laborat investigadors del serveis de nefrologia, cirurgia, reumatologia i radiologia del HUB i a més d’investigadors del servei de nefrologia i trasplantament renal de l’Hospital Clínic de Barcelona

Josep M. Cruzado*, Pablo Moreno†, José V. Torregrosa‡, Omar Taco*, Richard Mast§, Carmen Gómez-Vaquero‖, Carolina Polo*, Ignacio Revuelta‡, José Francos†, Joan Torras*, Arantxa García-Barrasa†, Oriol Bestard* and Josep M. Grinyó*. A Randomized Study Comparing Parathyroidectomy with Cinacalcet for Treating Hypercalcemia in Kidney Allograft Recipients with Hyperparathyroidism. JASN

December 8, 2015.

doi:10.1681/ASN.2015060622

Scroll to Top