La UB, l’IDIBELL i l’empresa FCTecnics signen un acord d’explotació d’una tecnologia que ajuda en la recerca de malalties neurodegeneratives

extensometre

La invenció és un extensòmetre/tensímetre dissenyat per a que els investigadors puguin realitzar experiments d’estrès mecànic amb estructures biològiques grans, com per exemple els nervis, els tendons, els músculs, en la recerca de malalties neurodegeneratives com la malaltia de Charcot-Marie-Tooth.

El projecte realitzat pel grup de recerca del Dr. Carles Solsona, professor del Departament de Patologia i Terapèutica Experimental de la Universitat de Barcelona (UB) i adscrit a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL), la Dra. Anna Nualart Martí de l’IDIBELL i els enginyers Miquel Soler i Jaume Palou de l’empresa Técnicas para la fijación del carbono, S.L. (FCTecnics), ha suposat la signatura d’un acord per a l’explotació comercial d’aquesta tecnologia per l’empresa FCTecnics.

La tecnologia desenvolupada per la UB, l’IDIBELL i l’empresa FCTecnics

serveix per sotmetre a tensió el nervi de l’animal d’experimentació mitjançant moviments d’extensió i relaxació, i estudiar la reacció física/química del nervi en temps real.

Un dels problemes

amb el que sovint es troba aquest tipus de dispositius és la manca de control de la força de tensió longitudinal que s’aplica sobre el material (especialment en el rang 100 μN fins a 0,1 N). Aquesta manca de control pot conduir a un trencament del material biològic i/o deformacions no desitjades, així com alteracions en les característiques de deformació de les estructures biològiques. Amb aquesta nova tecnologia tots aquests problemes es veurien resolts.

L’empresa FCTecnics, sorgida originàriament com a start-up de la Salle Technova de Barcelona, té com a objectiu

aportar solucions dintre dels camps de la biotecnologia, bioenginyeria i microalgues creant nous dispositius a mida per a laboratoris d’investigació.

La Fundació Bosch i Gimpera, la Unitat d’Innovació de l’IDIBELL i FCTecnics

han col·laborat en la gestió de la protecció de la tecnologia mitjançant la sol·licitud d’una patent nacional i la concessió d’una llicència exclusiva d’explotació de la tecnologia a l’empresa FCTecnics.

Aquest projecte ha estat possible gràcies al finançament atorgat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat.

Scroll to Top