Contribució a la definició d’un nou síndrome de càncer colorectal hereditari

valle1

La síndrome associada a l’activitat reparadora de les polimerases es caracteritza per la presència de mutacions en línia germinal en els dominis exonucleasa de les polimerases ε (POLE) i δ (POLD1), causant un augment de risc de càncer colorectal i poliposi. D’altra banda, les dones portadores de mutacions en POLD1 també tenen un alt risc de desenvolupar càncer d’endometri.

Les mutacions en POLE i POLD1 com a causa de poliposi i càncer de còlon es van identificar per primera vegada el 2013 (Pal·les et al. Nat Genet 2013), gràcies a la seqüenciació del genoma complet de pacients amb poliposi i càncer de còlon. Des de llavors, el grup liderat per Laura Valle en el Programa de Càncer Hereditari de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), ha estat pioner en la caracterització de la síndrome (Valle et al. Hum Mol Genet 2014, Bellido et al. Genet Med 2015).

En la seva última contribució, publicada recentment a la revista Genetics in Medicine, s’han seqüenciat els dos gens en més de 500 famílies amb càncer colorectal familiar i / o poliposi sense mutacions identificades en els gens d’alt risc coneguts. Van identificar un total de 7 mutacions diferents, com a mínim 5 d’elles amb una evidència molt forta de la patogenicitat. Aquests casos, al costat d’altres descrits prèviament, els han permès caracteritzar millor la síndrome des d’un punt de vista genètic i clínic. Ara sabem que les característiques clíniques associades a aquesta síndrome són: la poliposi atenuada o oligo-poliposi, el càncer colorectal i probablement els tumors cerebrals. A més, les mutacions en POLD1 predisposen a càncer d’endometri i a càncer de mama.

Gràcies a la revisió exhaustiva dels casos descrits, l’equip d’investigació ha proposat les primeres recomanacions per a la realització de l’estudi genètic de POLE i POLD1 i unes guies preliminars per a la vigilància clínica de portadors de mutació.

Per a aquest estudi, el Programa de Càncer Hereditari (ICO-IDIBELL i ICO-IdIBGi) ha comptat amb la col·laboració d’investigadors de la Universitat d’Oviedo, del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) i de l’Hospital Universitari d’Elx.

Referència de l’article
*Bellido F, *Pineda M, Aiza G, Valdés-Mas R, Navarro M, Puente DA, Pons T, González S, Iglesias S, Darder E, Piñol V, Soto JL, Valencia A, Blanco I, Urioste M, Brunet J, Lázaro C, Capellá G, Puente XS, Valle L. POLE and POLD1 mutations in 529 kindreds with familial colorectal cancer and/or polyposis, review of reported cases and recommendations for genetic testing and surveillance.

Genetics in Medicine 2015 doi:10.1038/gim.2015.75

Scroll to Top