Ferrer i l’IDIBELL desenvolupen EPICUP, el primer test epigenètic per a pacients amb càncer d’origen desconegut

epicup

La farmacèutica FERRER, amb seu central a Barcelona, ​​ha anunciat el llançament de EPICUP, primer test diagnòstic epigenètic que es basa en l’anàlisi de perfils de metilació de l’ADN i ajuda al metge oncòleg a identificar el tumor primari en pacients amb càncer d’origen desconegut (CUP, segons la seva sigla en anglès).

L’eina, fruit de la col·laboració publico-privada entre el Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), dirigit per Manel Esteller, la Unitat d’Innovació de l’IDIBELL i l’àrea d’innovació i desenvolupament de negoci de FERRER, presenta un alt grau d’exactitud. Així doncs, EPICUP esdevé un bon complement a les metodologies diagnòstiques actualment utilitzades.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, el càncer és la principal causa de mort al món i es preveu un augment entre 2007 i 2030 el 45%, el que suposarà més de 15 milions de nous casos i 11.3 milions de defuncions. “Si bé en l’última dècada” explica Manel Esteller “s’han aconseguit progressos molt importants pel que fa al diagnòstic de la malaltia, encara avui, el 5% dels pacients amb càncer són diagnosticats com a càncer d’origen desconegut”.

“Aquests pacients no només presenten un pronòstic desfavorable”, afegeix Carmen Balañá de l’Institut Català d’Oncologia-Germans Trias i Pujol, “sinó que a més davant el desconeixement del tumor que va donar origen a la metàstasi, se’ls administra un tractament de forma empírica. Fet, que en molts casos, repercutirà de forma negativa tant en l’evolució de la malaltia com en la qualitat de vida del pacient”.

Conscients d’aquesta realitat, l’IDIBELL i FERRER han desenvolupat EPICUP amb la finalitat d’ajudar a diagnosticar el tumor primari i per tant a que el metge oncòleg pugui establir la pauta terapèutica més apropiada en cada cas. Així mateix, destaca Esteller, actualment estem treballant en la recerca de perfils de metilació que ens ajudin a identificar quins tractaments podria ser sensible el tumor en qüestió, l’objectiu serà complementar en el curt / mitjà termini a EPICUP.

This project has received funding from the European Research Council (ERC) under the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme (grant agreement No 640696).

FERRER és una companyia químic-farmacèutica amb seu a Barcelona. Fundada el 1959, el grup abasta avui 45 empreses que desenvolupen les seves activitats a Europa, Amèrica Llatina, Àfrica, Orient Mitjà, Àsia i els Estats Units. En total, els productes de salut de FERRER es comercialitzen en 93 països a través de 26 filials directes (incloent empreses conjuntes) i 70 socis i distribuïdors.

FERRER porta a terme activitats al llarg de tota la cadena de valor del medicament, des de la I + D fins a la comercialització internacional, inclòs el desenvolupament de productes de química fina, i la fabricació de matèries primeres i productes farmacèutics.

Scroll to Top