Descobreixen una potencial opció terapèutica per a nens amb sarcoma d’Ewing

equipo-nacional-sarcoma-ewing-2

Un consorci d’investigació format pels hospitals Verge del Rocío de Sevilla, i Sant Joan de Déu i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) de Barcelona, ​​ha trobat una nova alternativa terapèutica per als joves que pateixen un tumor pediàtric maligne de os i parts toves denominat sarcoma d’Ewing.

Els investigadors han combinat dos principis actius (Olaparib i Trabectedina), i han demostrat en models animals que millora la sensibilitat de les cèl·lules cancerígenes a aquests fàrmacs, el que sembla augmentar el seu efecte. De fet, han observat la remissió completa del càncer en el 100% dels casos per un període molt prolongat. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Oncotarget.

El Sarcoma d’Ewing, però, té en l’actualitat una possibilitat de curació inferior al 20% per a aquells pacients que presenten amb una malaltia disseminada (metàstasi) o que pateixen una recaiguda post-tractament.

“Els nostres resultats demostren que la combinació de Trabectedina i Olaparib podria suposar una nova estratègia terapèutica que hauria de ser estudiada en més profunditat perquè puguin beneficiar-se’n dels pacients d’aquesta malaltia en un futur pròxim”, assegura Enrique d’Àlaba, director de la Unitat de Gestió Clínica de Patologia de l’Hospital Verge del Rocío de Sevilla i del grup de Patologia Molecular del IBiS.

S’ha observat com les cèl·lules del sarcoma d’Ewing necessiten mantenir els mecanismes de reparació del dany de l’ADN en bones condicions per sobreviure i continuar dividint-se. “La Trabectedina, però, provoca ruptures i alteració de l’estructura de l’ADN de la cèl·lula cancerosa, per la qual cosa indueix a la mort cel·lular. I l’Olaparib, treballa en la mateixa línia, bloquejant l’acció d’un gen (PARP1), la funció és reparar el dany en l’ADN quan detecta lesions “ha explicat el cap del grup de sarcomes de l’IDIBELL, Òscar Martínez Tirado. La combinació d’ambdós fàrmacs és sinèrgica i aconsegueix eliminar el sistema de reparació de l’ADN al complet, obtenint un efecte antitumoral molt més potent que l’aconseguit amb l’aplicació de cada fàrmac de manera individual.

L’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i l’Institut de Salut Carlos III han finançat aquesta iniciativa dels doctors d’Àlaba, Jaume Mora, director del grup de recerca de biologia molecular dels tumors del desenvolupament de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i Òscar Martínez Tirado, director del grup de sarcomes de l’IDIBELL.

Ordóñez JL, Amaral AT, Carcaboso AM, Herrero-Martín D, Del Carmen García-Macías M, Sevillano V, Alonso D, Pascual-Pastura G, Sant-Segon L, Vila-Ubach M, Rodrigues T, Fraile S, Teodosio C , Maig-Iscar A, Aracil M, Galmarini CM, Tirado OM, Mora J, d’Àlaba E. The PARP inhibitor olaparib enhances the sensitivity of ewing sarcoma to trabectedin. Oncotarget. 2015 [Epub ahead of print]

Scroll to Top