Descobreixen un pèptid que inhibeix la progressió tumoral en càncer de mama

El càncer de mama és una malaltia heterogènia que abasta una gran varietat de subtipus, que són clínica, morfològica i molecularment diferents. És el tumor més freqüent en dones i, malgrat els avenços actuals en el seu diagnòstic precoç i tractament, segueix sent la principal causa de mort en les dones amb càncer.

El 15% dels casos recentment diagnosticats són càncers de mama triple negatiu, que es defineixen per la seva falta d’expressió de receptors (receptor d’estrogen (ER), receptor de progesterona (PGR) i factor de creixement epidèrmic humà 2 (HER2). Avui dia el càncer de mama triple negatiu és probablement una de les àrees més actives de la investigació en oncologia a causa de la manca de dianes terapèutiques i fàrmacs específics i al relatiu mal pronòstic de les pacients, especialment aquelles amb malaltia en estadi avançat que responen malament a la quimioteràpia estàndard i en les quals el tumor progressa ràpidament. L’avanç en el coneixement d’aquesta malaltia complexa requereix un millor coneixement del seu perfil molecular i el desenvolupament de teràpies específiques dirigides a dianes del càncer de mama triple negatiu.

Investigadors del grup de Genètica Humana de l’IDIBELL en col·laboració amb investigadors de l’Institut Català d’Oncologia, el Centre tecnològic LEITAT i la Universitat de Barcelona han identificat un pèptid (seqüència d’aminoàcids) derivat de la porteïna RCAN3 anomenat R3178-210. Aquesta molècula inhibeix significativament el creixement tumoral i l’angiogènesi (formació de nous vasos sanguinis que aporten nutrients a les cèl·lules tumorals) en un model de ratolí al qual s’ha implantat un tumor de mama triple negatiu humà. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Carcinogenesis.

“El nostre treball no només ens ha permès esbrinar nous mecanismes moleculars implicats en la progressió tumoral del càncer de mama” explica la investigadora Mercè Pérez Riba, co-autora de l’estudi,

“sinó que mostra que el pèptid R3178-210 posseeix potents propietats com a supressor tumoral i, a més, és una nova eina per al desenvolupament de nous fàrmacs antitumorals potents i específics”.

Sergio Martínez-Høyer, Sònia Solé-Sánchez, Fernando Aguado, Sara Martínez-Martínez, Eva Serrano-Candelas, José Luis Hernández, Mar Iglesias, Juan Miguel Redondo, Oriol Casanovas, Ramon Messeguer and Mercè Pérez-Riba. A novel role for an RCAN3-derived peptide as a tumor suppressor in breast cáncer. Carcinogenesis, 2015, 1–8. doi:10.1093/carcin/bgv056

Scroll to Top