El Ple de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha acordat la incorporació de cinc nous membres numeraris. A la Secció de Ciències Biològiques, Manel Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL); Bonaventura Clotet, cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i director de l’Institut d’Investigació de la Sida IrisCaixa; Jaume Reventós, director general de l’IDIBELL, i Martí Domínguez, biòleg i periodista, director de la revista Mètode. A la Secció de Filosofia i Ciències Socials s’incorpora Francesca S. Segura, catedràtica de Geografia Física de la Universitat de València.
Manel Esteller és director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer l’IDIBELL, professor de genètica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i professor d’investigació de l’ICREA. La seva recerca actual se centra en l’establiment dels mapes epigenòmics de cèl·lules normals i transformades, l’estudi de les modificacions epigenètiques i els ARN no codificants, així com en el desenvolupament de nous medicaments epigenètics per a tractar el càncer. És autor de més de quatre-cents articles en l’àmbit de les ciències mèdiques, és membre de nombroses societats científiques internacionals i crític de diverses revistes científiques.
Jaume Reventós és director general de l’IDIBELL i Professor de Biologia Molecular de la Universitat Internacional de Catalunya. Llicenciat en medicina i cirurgia per la UAB, Facultatiu Especialista en Bioquimica (MIR) a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Es va doctorar en Biologia Cel.lular a l’INSERM, Lyon, França i fou Investigador Postdoctoral a The Rockefeller University, a la ciutat de Nova York. A continuació fou Assistant Professor al Mount Sinai School of Medicine també de Nova York, abans de retornar a Barcelona com a
cap de la Unitat de Recerca Biomèdica i Oncologia Translacional del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). La seva recerca ha versat principalment en el descobriment de les bases moleculars del càncer d’endometri.
Reventós va cofundar l’any 2007 l’empresa Transbiomed, spin-off sorgida al VHIR i dedicada a la cerca de biomarcadors en càncer. Va ser president de la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, entre els anys 2003 i 2009.