El passat 26 de Maig, l’IDIBELL i el Centro Nacional de Análisis Genómico (CNAG) van signar un conveni marc de col·laboració entre les dues institucions per tal de promoure i difondre l’activitat del CNAG dins de l’IDIBELL a fi i efecte de facilitar l’accés d’aquests als diferents recursos que el CNAG posi a disposició en el camp de la seqüenciació i anàlisi genòmica.
Mitjançant aquest conveni, el CNAG posa a disposició de l’IDIBELL els recursos i potencial materials i humans, per establir col·laboracions en l’àmbit de la genòmica i altres que es puguin identificar, destinades a: Aquestes col·laboracions s’instrumentaran de diverses formes ja sigui per la realització de projectes en l’àmbit de la genòmica o d’assessorament tècnic o consultoria per part del CNAG, acollida de personal investigador de l’IDIBELL al CNAG o la participació consorciada dels dos centres en projectes competitius de recerca, entre d’altres.
El CNAG és una organització sense ànim de lucre finançada pel Ministeri Espanyol d’Economia i Competitivitat i el Govern català a través del Departament d’Economia i Coneixement i el Departament de Salut.
El CNAG es va crear el 2009 com una plataforma amb la missió de dur a terme projectes en la seqüenciació de l’ADN i anàlisi en col·laboració amb investigadors de Catalunya, Espanya i de la comunitat internacional d’investigació per tal de garantir la competitivitat del nostre país en l’àrea estratègica de la genòmica.
Es posa en marxa al març de 2010 i actualment té onze equips de seqüenciació d’última generació, amb una capacitat de seqüenciació de més de 1000 Gbases / dia, l’equivalent a seqüenciar completament a nou genomes humans cada 24 hores. Aquesta capacitat posiciona el CNAG com un dels principals centres europeus en termes de capacitat de seqüenciació. Compta amb un equip de 65 persones altament qualificades. L’equip de bioinformàtica, juntament amb la seva infraestructura informàtica col·loca el CNAG com un centre d’excel·lència en l’anàlisi de dades.
El CNAG participa en projectes de seqüenciació i anàlisi del genoma en àmbits tan diversos com la genètica del càncer, malalties rares, les interaccions hoste-patogen, la preservació d’espècies en perill d’extinció, estudis evolutius i la millora de les espècies d’interès agrícola, en col·laboració amb científics de les universitats, hospitals, centres de recerca i empreses del sector de la biotecnologia i la indústria farmacèutica.