L’AECC lliura dos ajuts de recerca a l’IDIBELL durant la Nit Solidària

1_365_0

L’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) va lliurar el passat 5 de febrer cinc ajuts a la recerca oncològica durant la celebració de la tercera edició de la Nit Solidària que organitza anualment l’entitat. Dos d’aquests projectes han estat concedits a investigadors de l’IDIBELL: Alberto Villanueva, cap del grup de quimioresistència i factors predictors de resposta tumoral i medi ambient estromal de l’ICO-IDIBELL i Sònia Guil, investigadora del grup d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL.

El projecte d’Alberto Villanueva que està cofinançat per la Beca Campus Sanitas CIMA, es basa en la generació de models preclínics avançats, anomenats orthoxenografts, a partir de la implantació de tumors de càncer d’ovari humans en rates atímiques. Aquests models seran bàsics per identificar les alteracions genètiques associades amb l’adquisició de resistència alstractaments de quimioteràpia actuals, dentificar dianes terapèutiques que finalment s’avaluaren com a estratègia de medicina personalitzada en els orthoxenografts per tal de ser d’utilitat a l’hora de seleccionar el tractament d’aquestes pacients.

Actualment, la majoria de tumors d’ovari són tractats de forma homogènia i al voltamt d’un 80% de les pacients adquireixen resistència a aquests tractaments de quimioteràpia a través de mecanismes moleculars. Això, juntament amb les baixes taxes de resposta als nous fàrmac en desenvolupament, posa de manifest la necessitat de desenvolupar noves teràpies efectives per a aquestes pacients resistents.

D’altra banda el projecte concedit a Sònia Guil se centra principalment en l’estudi de l’RNA, una molècula que no només fa d’intermediària entre els gens i les proteïnes, sinó que també tenen un paper regulador molt important a l’hora de “programar” la conducta de les nostres cèl·lules, tant en condicions normals com en disfuncions, i de manera especialment rellevant en el càncer.

Existeix un oncogèn, anomenat HMGA2 (molt abundant i determinant en la progressió del càncer de pulmó i la seva metàstasi) l’efecte final del qual és que les cèl·lules proliferin molt, de manera que el seu paper ésespecialment rellevant en el càncer de pulmó de cèl·lula no petita (el més abundant i resistent a la quimioteràpia). Aquest efecte el realitza no només com a proteïna, sinó també com RNA, revelant una faceta nova per HMGA2 com a oncogèn.

Els resultats inicials de l’estudi indiquen que, a més, hi ha un altre RNA (“RNAcomplementari”) que actua sobre el HMGA2 controlant aquesta faceta que incideix directament sobre el creixement cel·lular. Aquest RNA no es troba en totes les cèl·lules ni en tots els tumors de la mateixa manera, per tant la seva presència o no presència podria ser un indicador de la malignitat del tumor i se’n podria predir l’agressivitat.

Els dos projectes tenen una durada de dos anys i compten amb un finançament de 20.000 euros cada un. En total l’AECCha destinat 100.000 euros a cinc projectes de recerca oncològica.

Scroll to Top