Troben una possible nova estratègia terapèutica contra un càncer d’ossos infantil molt agressiu

zebra_fish

Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), liderats per Òscar Martínez Tirado han participat en un estudi internacional que proposa la inhibició de la proteïna Sirtuina1 (SIRT1) com a futura opció terapèutica en sarcoma d’Ewing metastàtic. Els resultats del treball s’han publicat a la revista Cancer Research.

El sarcoma d’Ewing és el segon càncer d’os més comú i afecta nens i adolescents. Actualment, si es diagnostica a temps i no presenta metàstasi, es pot curar en el 80% dels casos però entre el 25% i el 30% dels casos es diagnostiquen quan ja existeix metàstasi, moment en que la supervivència baixa fins al 30%.

El treball que publica Cancer Research demostra que la sobreexpressió de la proteïna Sirtuina 1 es correlaciona de forma molt significativa amb metàstasi en mostres de pacients de Sarcoma d’Ewing. El cap del grup de recerca en sarcomes de l’IDIBELL i co-autor de l’estudi Òscar Martínez Tirado, ha explicat que “es tracta d’un nou marcador de metàstasi que, a més, pot ser inhibit amb fàrmacs específics. Això obre la porta al tractament d’aquests tumors tan agressius”.

Estudis anteriors demostren que la ruta NOTCH actua com a supressora de tumors en Sarcoma d’Ewing i que la proteïna SIRT1 és una de les responsables de mantenir-la inhibida de manera que el càncer es pot continuar desenvolupant fins arribar a la fase de metàstasi.

Els investigadors han testat els inhibidors de SIRT1 en models de peix zebra i han vist que en els animals tractats les cèl·lules tumorals perden la seva capacitat de proliferació i de migració, mentre que en els animals no tractats, les cèl·lules tumorals s’expandeixen per tot el cos generant metàstasis.

El següent pas en aquesta col·laboració internacional és passar els tests de toxicitat dels inhibidors de SIRT1 per així poder plantejar un assaig clínic, a nivell europeu, dirigit a la millora del tractament de pacients de Sarcoma d’Ewing en fase metastàtica.

Ban J., Aryee D.N.T., Fourtouna A., van der Ent W., Kauer M., Niedan S., Machado I, Rodriguez-Galindo C., Tirado O.M., Schwentner R., Picci P., Flanagan A.M., Berg V., Strauss S.J., Scotlandi K., Lawlor E.R., Snaar-Jagalska E., Llombart-Bosch A. Qnd Kovar H. Suppression of deacetylase SIRT1 mediates tumor-suppressive NOTCH response and offers a novel treatment option in metastatic Ewing sarcoma. Cancer Research. 2014 Nov 15;74(22):6578-88

Scroll to Top