Descriuen un mecanisme que explica com les cèl•lules de càncer de mama transformen cèl•lules sanes en tumorals Què són els exosomes? En mostres humanes i en ratolins Referència de l’article

exosomes_0

Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, l’Institut Català d’Oncologia i l’Hospital Universitari de Bellvitge han participat en un estudi internacional publicat a la revista Cancer Cell que descriu com els exosomes que secreten les cèl·lules tumorals contenen proteïnes i molècules de microARN capaces de transformar les cèl·lules veïnes en cèl·lules tumorals promovent el creixement del tumor.

Els exosomes són petites vesícules que secreten totes les cèl·lules i que contenen proteïnes i molècules d’ARN missatger i microARN. En un principi es pensava que només funcionaven com a magatzems de deixalles cel·lulars però en els últims anys s’ha vist que podrien tenir una paper important com a missatger entre diverses cèl·lules de

l’organisme i, avui en dia, molts grups centren la seva recerca en la funció que podrien tenir els exosomes en diverses malalties, entre elles, el càncer.

L’estudi que publica Cancer Cell demostra que els exosomes de les cèl·lules tumorals de càncer de mama (i també d’altres tipus tumorals com ovari i endometri) són diferents en número i composició que els de les cèl·lules sanes. Segons el cap del grup de recerca de Quimioresistència i Factors predictors de resposta tumoral i medi ambient estromal de l’ICO-IDIBELL, Alberto Villanueva, “els exosomes tumorals contenen determinades proteïnes (Dicer, TRBP i AGO2) capaces de processar els microARN que poden alterar les cèl·lules del voltant del tumor i transformar-les en tumorals”

El patòleg facultatiu del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari de Bellvitge August Vidal ha explicat que “aquesta transformació tumorogènica depèn de la proteïna Dicer que podria servir com a marcador per detectar la presència de cèl·lules tumorals, o com a diana terapèutica”.

Els investigadors han aïllat els exosomes tant de tumors i de la sang de pacients amb càncer de mama, així com de la

sang de ratolins amb tumors humans crescuts després de

la seva implantació en la mama de ratolins, anomenats ortoxenogratfs.

“Aquesta troballa” explica Villanueva “obre les portes al desenvolupament de nous biomarcadors, així com de noves estratègies terapèutiques explotant aquestes característiques dels exosomes en tumors de mama, i altres tumors como el d’ovari i endometri entre d’altres.”

Melo S.S., Sugimoto H., O’Conell J.T:, Kato N., Villanueva A., Vidal A., Le Qiu E.V:, Perelman L.T., Melo C.A., Lucci A., Ivan C., Calin G.A., Kalluri R.Cancer exosomes perform cell-independent MicroARN biogenesis and promote tumorogenesis. http://dx.doi.org/10.1016/j.ccell.2014.09.005

Scroll to Top