Fàrmacs epigenètics podrien ser útils en el tractament d’un tipus de tumor muscular infantil molt agressiu

foto_grup_omt2013_1_mod_0

Un estudi liderat pel grup de recerca en sarcomes de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) dirigit per Òscar Martínez-Tirado demostra que els nivells de Caveolina-1 en rabdomiosracoma alveolar són indetectables o molt baixos i que la seva reintroducció genètica i reexpressió, mitjançant fàrmacs epigenètics, frena el creixement d’aquests tumors. Els resultats s’han publicat a la revista Oncotarget.

El rabdomiosarcoma és el sarcoma muscular més comú en nens i adolescents. Tot i els avenços en la teràpia, els pacients que presenten la variant anomenada rabdomiosarcoma alveolar tenen una supervivència menor del 30% cinc anys després del diagnòstic.

L’equip d’Òscar Martínez-Tirado va estudiar el nivell d’expressió de la proteïna Caveolina-1 en diferents tipus de sarcoma. “Vam veure que les úniques cèl·lules que no l’expressaven o l’expressaven molt poc eren les del rabdomiosarcoma alveolar i semblava que podien presentar alguna alteració epigenètica que impedia la seva expressió” explica l’investigador.

“En col·laboració amb el Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL, dirigit per Manel Esteller, vam analitzar els patrons de metilació i vàrem veure que, efectivament, el promotor del gen de la caveolina estava silenciat per una hipermetilació, així que la proteïna no es pot expressar”. De manera que la caveolina-1 actua com a supressor de tumors. Quan els seus nivells són baixos o inexistents, es bloqueja la diferenciació normal de les cèl·lules i facilita el desenvolupament del tumor.

En el mercat existeixen fàrmacs que poden modificar les alteracions epigenètiques. Els investigadors van testar un d’aquests fàrmacs en línees cel·lulars per tal de reactivar el promotor de la caveolina-1

i promoure’n de nou la seva expressió. “La reintroducció de la caveolina” explica Martínez-Tirado “provoca que les cèl·lules tumorals tinguin més tendència a diferenciar-se i, com que no poden recuperar l’activitat normal acabin morint, frenant així el creixement del tumor”.

Els fàrmacs només s’han provat en cultius cel·lulars. Actualment, el grup de sarcomes treballa per esbrinar quins són els mecanismes moleculars que fan que la caveolina-1 freni el creixement del tumor per tal de poder traslladar la seva reintroducció mitjançant fàrmacs epigenètics a la clínica.

En aquest estudi han col·laborat l’IDIBELL, l’Hospital de Sant Joan de Déu, l’Hospital Vall d’Hebron i l’Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer.

Huertas-Martínez J., Rello-Varona S., Herrero-Martín D., Barrau I., García-Monclús S., Sáinz-Jaspeado M., Lagares-Tena L., Núñez-Álvarez Y., Mateo-Lozano S., Mora J.,Roma J., Toran N., Moran S., López-Alemany R., Gallego S., Esteller M., Peinado M.A., García del Muro X. and M. Tirado O. Caveolin-1 is down-regulated in alveolar rhabdomyosarcomas and negatively regulates tumor growth. Oncotarget. 2014 Aug 27th Epub ahead of print.

Scroll to Top