Descriuen nou regulador de l’activitat d’una proteïna inactiva en més del 50% dels tumors en humans

rosa_cubillos_0

Investigadors del Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i la Universitat de Barcelona han descobert la interacció entre la proteïna HERC2 amb una altra proteïna anomenada p53 que es troba inactiva en més de la meitat dels tumors en humans. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Journal of Biological Chemistry.

L’equip de José Luis Rosa, del grup de recerca en factors de creixement i diferenciació cel·lular de l’IDIBELL estudia els mecanismes moleculars de la família de proteïnes HERC. Aquestes proteïnes son ubiqüitina lligases que regulen la funció d’altres proteïnes. “En els últims anys” ha explicat Rosa “s’ha demostrat que alteracions de la família de proteïnes HERC s’associen amb diverses patologies incloent atàxia, retràs mental i càncer”.

“En condicions fisiològiques, l’activitat de la proteïna p53 protegeix a la cèl·lula d’un creixement descontrolat. Així, mutacions o altres mecanismes que inhibeixen la funció de p53, s’associen amb un augment de la proliferació cel·lular” segons diu l’investigador “com un tumor es forma per un creixement cel·lular descontrolat, no és d’estranyar que una etapa important en la progressió tumoral sigui la inactivació de p53”.

La proteïna p53 regula la expressió de gens involucrats en importants processos cel·lulars com la proliferació cel·lular. L’activitat de p53 depèn d’adquirir una estructura de quatre molècules de p53 associades denominada tetràmer. Els investigadors han descobert que HERC2 es necessària para la formació del tetràmer de p53 (procés denominat oligomerització) i d’aquesta forma HERC2 regula l’activitat de p53 en condicions fisiològiques.

L’estudi suggereix que mutacions en HERC2 també podrien estar associades a càncer en humans. “En el laboratori hem observat que si a les cèl·lules els traiem HERC2 augmenta la proliferació cel·lular. És el mateix efecte que si tenen p53 inactivat” comenta Rosa.

Cubillos-Rojas M., Amair-Pinedo F., Peiró-JOrán R., Bartrons R., Ventura F. and Rosa J.L. The E3 Ubiquitin Protein Ligase HERC2 Modulates the Activity of Tumor Protein p53 by Regulating Its Oligomerization. The JOurnal of Biological Chemistry. April 9, 2014, DOI 10.1074/jbc.M113.527978

Scroll to Top