L’exposició al fum del tabac en no fumadors baixa un 90% després de l’aplicació de les lleis de control del tabaquisme

fum_cigarreta_0

Investigadors de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han avaluat a nivell poblacional l’exposició al fum del tabac en no fumadors abans de l’entrada en vigor de la primera llei antitabac espanyola i després de la posada en marxa de la segona llei (2011) a la ciutat de Barcelona.

La cotinina és una substància derivada de la nicotina que s’utilitza com a marcador de l’exposició al fum del tabac en no fumadors. Els investigadors de l’ICO-IDIBELL van mesurar la concentració d’aquesta substància en la saliva dels enquestats i van observar que ha disminuït prop d’un 90% entre el 2004 i el 2012.

La llei 28/2005 que va entrar en vigor el gener del 2006 prohibia parcialment el consum de tabac en públic. Cinc anys després, el gener del 2011, va entrar en vigor la segona llei del tabac (llei 42/2010) que ampliava la prohibició de fumar en tot tipus de locals tancats com bars i restaurants i en alguns espais a l’aire lliure com els recintes hospitalaris.

Els investigadors no han detectat grans diferències per sexe, edat o nivell d’estudis en les concentracions de cotinina en saliva. Però sí que es detecten diferències importants en la percepció que els no fumadors tenen de la seva exposició al tabac en determinats espais abans i després de l’entrada en vigor de les lleis.

La percepció d’estar exposats al fum del tabac en el seu temps lliure ha disminuït un 36,5% entre els no fumadors. “Aquest percentatge era esperable, tenint en compte que la segona llei prohibeix fumar en bars, restaurants i locals similars tancats” ha explicat Xisca Sureda, investigadora de l’ICO-IDIBELL i primera autora del treball. Esteve Fernández, responsable de l’estudi i cap de la Unitat de Control del Tabac de l’ICO-IDIBELL afegeix que “el més sorprenent és que a casa aquesta percepció també ha disminuït un 15%”. Explica Fernández que “ això indica que els fumadors que no poden fumar en llocs públics també han restringit el tabac en l’àmbit privat, han pres consciencia i han decidit no fumar dins de casa, com ja s’intuïa en uns pocs estudis en altres països”.

Globalment, la percepció d’exposició al tabac entre els no fumadors ha baixat un 25%. L’exposició al fum del tabac en no fumadors s’associa a diversos efectes adversos per a la salut. Es calcula que l’any 2004, va ser responsable de 379.000 morts per malaltia cardíaca isquèmica, 21.400 morts per càncer de pulmó, 165.000 morts per infeccions respiratòries i 36.900 per asma a tot el món. A Espanya 1.228 morts per càncer de pulmó i 3.237 per malaltia cardíaca isquèmica s’atribueixen cada any a l’exposició al fum del tabac dels no fumadors.

 

 

Referència i enllaç a l’article

Sureda X., Martínez-Sánchez J.M., Fu M., Pérez-Ortuño R., Martínez C., Carabassa E., López M.J., Saltó E., Pascual J.A. and Fernández E. Impact of the Spanish Smoke-Free Legislation on Adult, Non-Smoker Exposure to Secondhand Smoke: Cross-Sectional Surveys before (2004) and after (2012) Legislation. PLoS ONE. Februar 2014. DOI: 10.1371/journal.pone.0089430

Scroll to Top