Gonzalo Arévalo: “Un 10% de H2020 va directament a Salut però existeixen altre àrees que poden representar una oportunitat per als investigadors”

arevalo

Ja estan obertes les primeres convocatòries del Programa Europeu Horizon 2020. El passat 17 de gener el Punt de Contacte Nacional d’Assumptes Legals i Financers que també forma part

de l’equip de l’Oficina de Projectes Europeus de l’Instituto de Salud Carlos III, Gonzalo Arévalo, va explicar als investigadors de l’IDIBELL les oportunitats de finançament que pot representar Horizon 2020 (H2020).

“Entre un 25 i un 35% dels diners competitius que es mouen a Espanya venen d’Europa” ha explicat Arévalo. “D’aquests un 10% va directament a Salut però existeixen altres àrees que poden representar una oportunitat per als investigadors. Per això cal llegir no només les convocatòries obvies per al vostre camp de recerca sinó investigar una mica més el programa”.

El Programa Horizon 2020 finançarà la recerca a Europa amb 72 mil milions d’euros durant els pròxims 7 anys (2014-2020). Gonzalo Arévalo ha explicat els grans pilars del programa: Ciència excel·lent, Lideratge industrial i Grans reptes socials.

Segons ha explicat Arévalo, aquest nou programa fa un gir cap a la innovació i té com a objectiu resoldre problemes reals de la societat. En aquest sentit, ha explicat que “fins ara, un dels meus consells era dir-li a l’investigador que ensenyés el seu projecte a altres investigadors per copsar la seva opinió i tenir en compte les seves propostes de millora. En canvi, ara us aconsello que l’ensenyeu a algun contacte que tingueu en el sector privat per veure si podria tenir algun interès per a ells”.

D’altra banda també va recordar per optar a H2020 cal una bona estratègia i planificació del grup.

Gonzalo Arévalo anima als investigadors a participar en projectes europeus, tot i que el seu rol a l’inici sigui menor. “La meva experiència m’ha demostrat que aquestes petites col·laboracions es traslladen en un increment important del pressupost que més endavant reben aquest grups”. Per últim va recordar la importància que els investigadors es registrin a la base de dades de la Comissió Europea per esdevenir avaluadors de les diverses convocatòries.

L’OTRI de l’IDIBELL disposa d’una unitat de projectes europeus que dóna assessorament en aquests temes. Els investigadors de l’ICO també es poden adreçar a l’oficina de l’Unitat de Gestió de la Recerca.

Si voleu consultar la presentació de Gonzalo Arévalo a l’IDIBELL ho podeu fer a:

Scroll to Top