El virus del papil·loma humà (VPH) és el responsable del càncer de coll d’úter i està darrera d’un percentatge important d’altres tumors com els de vulva, vagina, penis, anus o orofaringe. Es calcula que, a Europa, cada any moren unes 30.000 dones com a conseqüència d’un càncer de coll d’úter, especialment als països de l’Est, on no hi ha programes de cribratge consolidats.
El consorci CoheaHr vol oferir evidència científica sobre l’eficàcia clínica i la cost-efectivitat de diferents estratègies per prevenir el càncer de coll d’úter arreu de la Unió Europea. Les estratègies a avaluar se centren en el cribratge per a la detecció del VPH i en la vacunació. En concret, el Consorci durà a terme 4 assaigs clínics per a: Els resultats obtinguts dels diferent components s’incorporaran en els models de transmissió, econòmics i d’impacte elaborats pel consorci per a fer projeccions de les diferents intervencions preventives.
El consorci s’ha compromès a produir revisions sistemàtiques que permetin resumir les evidencies generades en la literatura mèdica i contribuir a la disseminació dels resultats de les investigacions.
El consorci CoheaHr compta amb la participació de dotze socis d’onze països: Amsterdam, Barcelona, Tampere, Londres, Torí, Estocolm, Brussel·les , Ljubljana, Lió, Copenhaguen, Reims i Wolfsburg. El Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’ICO liderarà dues àrees de treball; l’estudi d’acceptació de la vacuna en dones de 25-45 anys i les activitats de disseminació científica.
L’ICO-IDIBELL, referent en l’estudi del VPH
Des de la seva creació, el 1995, l’ICO compta amb un Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer amb una forta línia de recerca en el virus del papil·loma humà. Xavier Bosch i els membres del seu equip porten anys estudiant el VPH i el càncer de coll d’úter i el seu treball ha estat fonamental per establir l’associació entre el càncer i el virus.
Així mateix, l’ICO ha participat activament en el disseny i avaluació de les vacunes per prevenir-lo: va ser el primer centre espanyol que va participar en els assaigs clínics avançats de les dues vacunes existents: una tetravalent, contra les variants del VPH 6 / 11 / 16 i 18, i una altra bivalent, contra els VPH 16 i 18. En l’actualitat s’estan duen a terme assaigs d’una vacuna que amplia l’espectre vacunal a nou tipus de VPH.