Descobreixen la signatura genètica dels tumors de pulmó petit altament agressius

cancer_hereditary_GettyImages1213857828_Header-1024x575 (1)

El càncer de pulmó és actualment el més letal en el món . La principal causa d’aquests tumors és el tabac i se solen diagnosticar en fases avançades quan ja hi ha poques opcions de tractament . Hi ha un subgrup de tumors de pulmó que gràcies als avenços diagnòstics es poden detectar en fases més primerenques i en els quals la cirurgia pot ser més curativa . Són els anomenats tumors de pulmó petits . No obstant això , una tercera part d’aquests tumors són altament agressius i amb una elevada predisposició a generar metàstasi .

El 30 de setembre la revista oficial de la Societat Americana d’Oncologia Mèdica , el Journal of Clinical Oncology publica un article liderat per Manel Esteller, director del Programa d’ Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL), Investigador ICREA i Professor de Genètica de la Universitat de Barcelona, ​​que permet identificar aquests tumors de pulmó minúsculs però altament malignes .

” L’estudi que hem coordinat és un projecte internacional finançat per la Unió Europea on hem analitzat càncer de pulmó en estadi I, aquells tumors on la cirurgia podria ser curativa. Hem comprovat que un de cada tres tumors petits reapareixerà i s’associarà amb la mort d’aquest pacient. Però el més important és que ja podem començar a identificar que càncer es comportarà d’aquesta forma tan agressiva ” ha explicat Manel Esteller, director del treball .

“Analitzant l’ADN d’aquests tumors hem detectat que presenten alteracions en el seu programa genètic, les anomenades lesions epigenètiques, associades a la seva major facilitat de créixer i expandir-se a la resta del cos. Concretament presenten canvis en gens que els converteixen en tumors indiferenciats (gens homeobox) amb un aspecte més tou (gens mesenquimals)”.

La troballa representa no només el descobriment de marcadors de pronòstic de la malaltia que indiquen com de ràpid progressarà , sinó que també poden ser útils per al seu tractament. ” Si sabem d’entrada que el tumor petit serà molt agressiu , millor que no ens conformem amb la simple extirpació quirúrgica del mateix i comencem a estudiar si hem d’afegir quimioteràpia per tractar aquests tumors d’elevat risc ” conclou Manel Esteller .

A Europa es diagnostiquen cada any més de 150.000 casos de càncer de pulmó , un 90% d’ells a causa del tabac . Només entre un 10 i un 15% sobreviuen cinc anys després del diagnòstic .

Referència de l’article
Sandoval J, Mendez-Gonzalez J, Nadal E, Chen G, Carmona FJ, Sayols S, Moran S, Heyn H, Vizoso M, Gomez A, Sanchez-Cespedes M, Assenov Y, Müller F, Bock C, Taron M, Mora J, Muscarella LA, Liloglou T, Davies M,

Pollan M, Pajares MJ, Torre W, Montuenga LM, Brambilla E, Field JK, Roz L, Iacono ML, Scagliotti GV, Rosell R, Beer DG, Esteller M. A Prognostic DNA Methylation Signature for Stage I Non-Small Cell Lung Cancer. Journal of Clinical Oncology, September 30, 2013.

Scroll to Top