Un estudi de l’IDIBELL qüestiona el dogma que afirma que quan els falten nutrients les cèl•lules es mengen per dins

DSC_0167.JPG

El treball conclou que la manca de glucosa, un nutrient essencial per a generar energia, no indueix autofàgia en les cèl·lules

L’autofàgia és un mecanisme de protecció que utilitzen les cèl·lules en situacions d’estrès. Degraden seus orgànuls i els reciclen per generar energia i sobreviure. Fins ara es creia que en totes les situacions de manca de nutrients, les cèl·lules iniciaven l’autofàgia. Un estudi de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) liderat per Cristina Muñoz-Pinedo qüestiona aquest dogma.

“Hem comprovat en diverses línies cel·lulars que la manca de glucosa no indueix l’autofàgia” ha explicat la investigadora. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Journal of Biological Chemistry. “Els inhibidors de l’autofàgia s’estan proposant com a nous fàrmacs antitumorals, ja que es creu que l’autofàgia és un mecanisme de protecció de les cèl·lules tumorals per poder seguir creixent en ambients pobres en nutrients” continua Muñoz-Pinedo “i el fet que la falta de glucosa, un nutrient essencial, no condueixi a l’autofàgia fa que ens haguem de replantejar el paper d’aquest mecanisme com a resposta a la manca de nutrients “.

 

Referència de l’article
Ramírez-Peinado S., León-Annicchiarico C.L., Galindo-Moreno J., Caro-Maldonado A., Prehm J.H., Ryan K.M. and Muñoz-Pinedo C. Glucose starved cells din not engage in pro-survival autophagy. The Journal of Biological Chemistry. 2013 sep 6.

Scroll to Top