Neix Translink, un projecte europeu per a desenvolupar tractaments que evitin la resposta immune contra les pròtesis cardíaques biològiques

202004_001

Translink es desenvoluparà a través d’un consorci internacional format per 13 membres de 6 països europeus, 4 dels quals són espanyols: l’Institut Català de la Salut, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), InKemia IUCT Group (a través de la filial IUCT, S.A.) i la start-up Mind the Byte, amb seu al Parc Científic de Barcelona.

Aquest és un projecte que tindrà una durada de quatre anys i un pressupost de 7,8 M€, cofinançat per la Unió Europea, dins del 7è Programa Marc. El cap del grup de Noves teràpies de gens i trasplantaments de l’IDIBELL i director d’aquest projecte en 2 hospitals de l’ICS, Rafael Mañez, destaca que aquest projecte permetrà aplicar el coneixement que es generi en la pràctica mèdica, amb possibilitats reals d’impactar en la millora del procés d’implantació de pròtesis cardíaques biològiques.

Cada any 300.000 pacients es beneficien de les pròtesis valvulars cardíaques biològiques amb teixits d’origen animal, que presenten avantatges respecte les pròtesis mecàniques. La substitució d’aquestes vàlvules és la segona intervenció quirúrgica més freqüent en cirurgia cardíaca, per la qual cosa els resultats d’aquesta col·laboració pública i privada tindran un impacte important sobre la població.

Kick-off de Translink a Pàdua

El 23 i 24 de setembre d’enguany, la ciutat de Pàdua (Itàlia) ha acollit la reunió de llançament (kick-off) del projecte europeu Translink (“Defining the role of xeno-directed and autoimmune events in patients receiving animal-derived bioprosthetic heart valves”), que té com a objectiu determinar els factors que governen els riscos de la fallada de les pròtesis valvulars cardíaques d’origen biològic, com també millorar el temps de vida d’aquestes. El projecte, que tindrà una durada de quatre anys, té un pressupost de 7,8 M€ i està cofinançat per la Unió Europea, dins del 7è Programa Marc.

Els resultats d’aquest projecte tindran un impacte important sobre la població, ja que els trastorns associats a les vàlvules cardíaques constitueixen la tercera causa de les malalties cardiovasculars i la substitució d’aquestes pròtesis és la segona intervenció quirúrgica més freqüent en cirurgia cardíaca.

Translink es desenvoluparà a través d’un consorci internacional format per 13 membres (6 organismes públics d’investigació, 4 hospitals i 3 pimes) de 6 països europeus –coordinat per l’Azienda Ospedaliera di Padova (Itàlia)– amb recursos i capacitats complementàries que combinen la investigació aplicada en l’àmbit clínic amb la química mèdica, la intel·ligència artificial, l’experimentació cel·lular i la biotecnologia.

Els socis espanyols del projecte són: l’Institut Català de la Salut, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), InKemia IUCT Group (a través de la filial IUCT, S.A.) i la start-up Mind the Byte, amb seu al Parc Científic de Barcelona. En el consorci també hi participen l’Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (França); el Centre Hospitalier Universitaire de Nantes (França); la University College London (Regne Unit); la Universitat de Tel Aviv (Israel); la Universitat de Göteborg (Suècia); The Regents of the University of California (EUA) i la biotecnològica italiana Avantea.

Beneficis de les pròtesis d’origen animal

Els socis del consorci Translink definiran els marcadors responsables del deteriorament de les pròtesis i avançaran en el coneixement de la resposta immune a antígens relacionats amb aquestes pròtesis valvulars cardíaques. A més, el projecte pretén donar solucions tant des del punt de vista de la prevenció (amb el desenvolupament de pròtesis valvulars cardíaques que no continguin antígens responsables de la resposta immune) com del tractament (amb el desenvolupament de bioadsorbents dels anticossos relacionats amb el dany de les pròtesis). Els resultats del projecte podrien augmentar també les indicacions d’aquestes pròtesis valvulars cardíaques d’origen animal en pacients joves.

Els membres espanyols del consorci tenen un paper important en les investigacions clíniques i en el desenvolupoment de models experimentals per al coneixement de les causes que governen el dany d’aquestes vàlvules, com també en el descobriment de nous tractaments per evitar-lo.

Com a companyia especialitzada en solucions informàtiques aplicades a la investigació biotecnològica i biomèdica, l’aportació de la start-up Mind the Byte al projecte consistirà en el descobriment i disseny computacional de nous compostos contra los anticossos relacionats amb el dany de les pròtesis i els dirigits contra l’àcid hialurònic i l’antiàcid N-glicolilneuroamínic.

“Translink és un projecte d’alt nivell científic que ens permetrà continuar apostant per la inversió en I+D i promovent activament la nostra línia de negoci en un ecosistema estratègic, on conflueixen diferents àrees de coneixement del món universitari, de la investigació i l’empresarial. Aquest consorci és un clar exemple de la necessitat de col·laboració multidisciplinària”, declara Alfons Nonell-Canals, fundador i director general de Mind the Byte.

Josep Castells i Boliart, president d’InKemia IUCT Group diu que “aquest és un consorci altament equilibrat per a cobrir totes les àrees d’investigació. Disposa dels millors especialistes de cada àrea de coneixement, ja sigui la molecular, la diagnòstica o la quirúrgica. El consorci d’investigació també destaca per la presència de pimes que permetran la implantació ràpida dels resultats que s’aconsegueixin en el projecte, i això farà que aquests resultats arribin als pacients en un període raonable de temps”.

Emmanuele Cozzi, de l’Azienda Ospedaliera di Padova i coordinador del projecte, diu que “Translink ha reunit un equip molt fort d’investigadors de primer nivell, l’experiència del qual va des de la ciència bàsica a la clínica, i representa una oportunitat única per a millorar el resultat clínic en els pacients que reben biopròtesis valvulars cardíaques”.

Rafael Máñez Mendiluce, cap del Servei de Cures Intensives de l’Hospital Universitari de Bellvitge i director de les investigacions de l’ICS (amb els hospitals de Bellvitge i Vall d’Hebron) i de l’IDIBELL, manifesta que “després de la decepció que va representar no poder aplicar clínicament el xenotrasplantament d’òrgans i teixits porcins, aquest consorci multidisciplinari permet aplicar en la pràctica mèdica el coneixement generat sobre la resposta immunitària innata contra antígens d’altres espècies, amb possibilitats reals de poder impactar en la prevenció de les complicacions que limiten la implantació de pròtesis cardíaques biològiques”.

Scroll to Top