Un augment de l’expressió de la Proteïna RANK interfereix en la diferenciació de les cèl•lules mamàries

egonzalez1

Investigadors del grup de recerca en Transformació i Metàstasi de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), liderat per Eva González-Suárez, han demostrat que la sobreexpressió de la via de senyalització RANK interfereix en la diferenciació de les cèl·lules que formen les glàndules mamàries. Això produeix una acumulació de cèl·lules indiferenciades que finalment condueix al desenvolupament del tumor.

En estudis anteriors, el laboratori d’Eva Gonzalez-Suárez ja havia demostrat que la sobreactivació de la via de senyalització RANK afavoreix l’inici, la progressió i la metàstasi dels tumors a les cèl·lules epitelials de la mama.

En aquest article, publicat a la revista Stem Cells, els investigadors han estudiat àmpliament el paper de RANK en la diferenciació de cèl·lules mamaries d’un model de ratolí transgènic que presenta una sobreactivació d’aquesta via.

Llinatges de cèl·lules mamàries

En un ratolí no transgènic, amb nivells normals de RANK, les cèl·lules dels conductes (tubs per on circula la llet per les glàndules mamàries) es diferencien en dos llinatges: les cèl·lules luminals que s’orienten al lumen del conducte i les cèl·lules basals de folre.

“Les dues poblacions cel·lulars estan ben separades i ordenades”, explica Eva González-Suárez, “però en animals modificats genèticament amb alts nivells d’expressió de RANK es van observar diverses anomalies que afecten la morfologia: els conductes estan desorganitzats, no formen capes contínues de cèl·lules i aquestes no estan orientats com haurien de ser”.

Mitjançant diverses tècniques, els investigadors han demostrat que els ratolins amb sobreactivació de la via RANK acumulen cèl·lules mare de mama que no tenen cèl·lules diferenciades amb característiques basals i luminals, és a dir, cèl·lules progenitores intermèdies que no han realitzat el procés de diferenciació. “Aquesta acumulació -va dir González-Suárez- condueix al desenvolupament de tumors heterogenis”.

L’estudi també mostra que en els ratolins no modificats a mesura que envelleixen i després de molts embarassos, de manera natural els nivells de RANK augmenten, cosa que podria explicar que amb l’edat augmenta el risc de càncer de mama.

 

Referència de l’article
Pellegrini P., Cordero A., Gallego M., William D.C., Muñoz P., Pujana M. And González-Suárez E. Constitutive activation of RANK disrupts mamary cell fate leading to tumorigenesis. Stem Cells. 2013.

Scroll to Top