El virus del papil·loma humà multiplica el risc de patir càncer oral

virus-papiloma-huma-foto.jpg_1473246532 (1)

El VPH 16, un dels tipus de VPH més agressius, està present en més del 30% dels pacients amb càncer d’orofaringe i en menys d’un 1% de les persones sanes La presència del virus del papil·loma humà (VPH) pot arribar a multiplicar per 130 el risc de desenvolupar un tumor de la orofaringe. Així ho conclou un estudi publicat a la revista Journal of the National Cancer Institute, en el qual ha participat Xavier Castellsagué, investigador del grup de virus i càncer de l’IDIBELL i del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia.

Anticossos de VPH en sang
L’estudi forma part del projecte europeu ARCAGE, i ha comparat la presència en sang d’anticossos contra el VPH en 1.425 persones sanes i en 1.496 pacients amb càncer del tracte aero-digestiu (cavitat oral, faringe, laringe, esòfag).

Les conclusions indiquen que la presència del VPH, en concret del VPH16, augmenta molt significativament el risc de desenvolupar el tumor maligne de la orofaringe.

En el grup de persones sanes, el VPH 16, només era present en el 0’8% dels casos, mentre que en el grup de malalts, el percentatge arribava al 30’2%. Així mateix, la presència de dos anticossos del VPH16, el E6 i el E7, és molt poc freqüent en persones sanes (1 cas de 1425) i arriba a multiplicar per 800 el risc de desenvolupar la malaltia quan es detecten els dos simultàniament.

El VPH, responsable de més de 5% dels càncers
La infecció pel VPH és la infecció de transmissió sexual més comuna a tot el món: al llarg de la vida, més del 80% de les dones sexualment actives n’hauran estat exposades. La família del VPH compta amb més de 150 genotips (tipus virals), uns 15 dels quals són d’alt risc de promoure càncer. La infecció per un d’aquests tipus d’alt risc té una durada mitjana de 8-12 mesos i, en els casos més severs, pot arribar als dos anys. El VPH és conegut per ser el responsable del càncer de coll d’úter i d’altres tumors com els de vulva, vagina, penis, anus… Darrerament s’ha demostrat que també està darrera de fins al 35 per cent dels tumors d’orofaringe. Aquest tumor és relativament poc freqüent, i està fortament associat al consum de tabac i d’alcohol. La incidència ha augmentat en les últimes dècades en moltes parts del món, especialment a Europa i Amèrica del Nord. Aquest increment es creu que és producte del creixent nombre d’infeccions pel virus del papil·loma humà (VPH) com a conseqüència de l’expansió de determinades pràctiques sexuals, especialment el sexe oral.

Detecció precoç per a un millor pronòstic
Un altre article publicat recentment a la revista Journal of Clinical Oncology en el qual també ha participat l’ICO, mostra que un terç de les persones que van desenvolupar un càncer d’orofaringe tenien anticossos contra el VPH fins a 12 anys abans de l’aparició de la malaltia, cosa que només passava en menys d’un u per cent dels participants que no van desenvolupar el tumor. Així doncs, un test del VPH podria facilitar la detecció precoç del càncer oral provocat pel virus anys abans de l’aparició de la malaltia

Scroll to Top