Un fàrmac contra la diabetis, un prometedor tractament contra una malaltia neurodegenerativa

Neuro3

Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han demostrat que un medicament que es fa servir per controlar la diabetis tipus II és capaç de reparar la medul·la espinal de models de ratolins adrenoleucodistròfia lligada al cromosoma X (ALD-X), una malaltia hereditària que, no tractada, condueix a la paràlisi, l’estat vegetatiu i la mort.

Aquest és un pas important en el camí cap al desenvolupament d’una teràpia per a la malaltia en humans ja què els tractaments actuals són escassos i només parcialment eficaços.

Els resultats d’aquest estudi s’han avançat aquest dissabte en l’edició electrònica de la revista Brain.

 

Paper del mitocondri

El grup de recerca en malalties neurodegeneratives de l’IDIBELL, liderat per la investigadora ICREA Aurora Pujol, investiga el paper del mitocondri, la central energètica de la cèl·lula, en l’adrenoluecodistròfia, una malaltia causada per la inactivació de la proteïna ABCD1, transportadora d’àcids grassos als peroxisomes, encarregats de degradar productes que la cèl·lula ja no necessita. Sense ABCD1 s’acumulen àcids grassos i radicals lliures en els òrgans i el plasma sanguini causant la degeneració de la medul·la espinal.

El grup de malalties conegudes com leucodistrofies es caracteritza per la pèrdua progressiva de la beina de mielina, la coberta de greix que actua com un aïllant al voltant de les fibres nervioses. El dany a la beina de mielina impedeix la conducció de les senyals en els nervis afectats i condueix a problemes en l’aparell locomotor.

Fins ara, la implicació dels mitocondris en la malaltia no era evident. “Sabíem per la nostra investigació recent que l’estrès oxidatiu estava implicat. També que la fallida bioenergètica comença abans que apareguin els símptomes de la malaltia. Per tant, vam decidir investigar el paper dels mitocondris”, ha explicat la investigadora Aurora Pujol.

 

Dany oxidatiu

“Vam trobar que els models de ratolins X-ALD mostren una pèrdua dels mitocondris als 12 mesos d’edat, abans dels símptomes de la malaltia, pel que no podria ser una conseqüència de la malaltia, sinó més aviat un factor que contribueix. També sabíem que la via implicada en la pèrdua mitocondrial podria ser tractada amb pioglitazona, un medicament que s’utilitza per controlar la diabetis, així que vam decidir provar el seu efecte en els ratolins” ha explicat Pujol.

La pioglitazona atura la degeneració neural i frena el deteriorament de l’aparell locomotor. Els investigadors van ser capaços de demostrar-ho , tant a través d’anàlisi de les medul·les espinals post mortem, i també in vivo fent passar el ratolins d’una sèrie de proves físiques.

Tot i que la ALD-X és una malaltia relativament rara amb una incidència mínima d’1 en 17 000 homes, hi ha altres trastorns neurodegeneratius causats per la degeneració de la beina de mielina, com per exemple l’esclerosi múltiple, i moltes altres en què també estan implicats la fallida bioenergètica, l’estrès oxidatiu i la degeneració dels axons Això inclou la malaltia de Parkinson, la malaltia de Huntington i la malaltia d’Alzheimer. “És possible que els nostres resultats també puguin ser rellevants per a aquests desordres” ha dit la investigadora.

“Arran d’aquests prometedors resultats prometedors, amb el professor Patrick Aubourg de l’Hospital Bicêtre, Paris, en breu s’iniciarà un assaig clínic multicèntric de fase II amb pioglitazona en pacients de l’adrenoleucodistròfia. Estem contents d’haver fet una contribució a la recerca d’un tractament simple i eficaç per a un grup de malalties devastadores” ha conclòs Pujol.

La investigadora Aurora Pujol ha presentat els resultats d’aquest estudi en la conferència anual de la Societat Europea de Genètica Humana que se celebra del 8 a l’11 de juny a París.

 

Referència de l’article
Morató L., Galino J., Ruiz M., Ylagan Calingasan N., Tarrkov A.A., Dumont M., Naudí A., Martínez J.J., Aubourg P, Portero-Otín M., Pamplona R., Galea E., Flint Beal M., Ferrer I., Fourcade S. And Pujol A. Pioglitazone halts axonal degeneration in a mouse model of X-linked adrenoleukodystrophy. Brain (2013).

Scroll to Top