Les il·lusions del cervell al Parc de la Ciutadella

festa-ciencia2013 (1)

El Parc de la Ciutadella a Barcelona va acollir el 15 i 16 de juny la Festa de la Ciència i la Tecnologia. El grup de cognició i plasticitat cerebral de l’IDIBELL hi va participar proposant diverses activitats per descobrir com el nostre cervell sovint ens fa percebre les coses d’una manera diferent a la realitat.

Aquest és el primer any que la investigadora Lucía Vaquero participa en la Festa de la Ciència. Per a ella ha estat una experiència enriquidora poder explicar a través de diversos experiments com fa recerca sobre el funcionament del nostre cervell. “Hem realitzat una activitat d’il·lusions òptiques, amb vídeos i imatges en què creiem percebre coses que en realitat no hi són. És curiós com la gent, especialment els nens, se sorprenen i els genera preguntes sobre com i per què el cervell ens enganya” explica Vaquero.

Joanna Sierpowska, també del grup de cognició i plasticitat cerebral, ja havia participat en edicions anteriors de la festa i aquest any ha repetit amb un experiment ‘trampa’ sobre la falsa memòria, explicant als participants com aquest procés cerebral pot tenir conseqüències en la vida real, més enllà del laboratori. “Per exemple, és important a nivell jurídic perquè les persones podem arribar a recordar detalls d’un crim que no són reals”.

Les persones que van passar per la carpa de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER) van poder descobrir aquests enganys del cervell a més de veure en temps real com canviava l’activitat elèctrica del seu cervell segons els feien sentir diverses emocions.

La Festa de la Ciència i la Teconologia està organitzada per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i enguany ha celebrat la seva setena edició amb l’objectiu que tothom que ho vulgui pugui descobrir i experimentar de la mà dels seus protagonistes la recerca i la innovació que es fa a Catalunya.

Scroll to Top